Porodično do uspešne organske proizvodnje

0
809
Agrosaveti - Organska poljoprivreda u Šumadiji 06

Da nikada nije kasno da započnete nešto novo, da se tome ne samo predate već i pretvorite isto u porodičan posao koji uključuje svakog člana porodice, više nego dobro svedoči primer naše današnje domaćice, Zorice Milošević iz Grabovca.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Naime, Zorica je posle 22 godine rada, ostavila posao u fabrici opeke, upisala fakultet ne bi li stekla znanje o organskoj proizvodnji i pet godina kasnije, zajedno sa svojom porodicom stekla epitet prepoznatljivog i traženog proizvođača.

Agrosaveti - Organska poljoprivreda u Šumadiji 01

Ovo nije priča samo o organskoj proizvodnji u koju se jedna porodica upustila, ovo je priča o tome kako su za sve u životu potrebni samo jedna ideja i mnogo volje i podrške.

ExelGrow Adama 1120x180

Jedna ideja i mnogo volje

Ova vredna Grabovčanka danas na svom imanju podučava i studente završne godine Fakulteta ekološke poljoprivrede, ali kako i sama kaže, sve je i sama morala najpre, ne samo da nauči, već da i proživi kroz svaku od preko 50 kultura koje uzgaja sa suprugom, ćerkom i sinom, na porodičnom imanju u Grabovcu.

Agrosaveti - Organska poljoprivreda u Šumadiji 05

Svoje proizvode plasiraju svakodnevno bzom poštom kupcima iz cele zemlje, a vikendima su na organskoj pijaci u bloku 44 u Beogradu i tu se ne izostaje. Da je zaista cela porodica uključena, pokazuju i najmlađi ukućani, sin Nikola i ćerka Nataša, koji i pored fakultetskih obaveza, pomažu roditeljima, te proizvode i gaje i sortiraju i prodaju zajedno sa njima.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Agrosaveti - Organska poljoprivreda u Šumadiji 04

Budućnost u organskoj proizvodji

Porodica Milošević u svojoj proizvodnji koristi isključivo preparate na bazi bilja, one sa zelene liste, a neke i sama spravlja. Uzgaja i aromatično bilje, poput korijandera, peršuna i celera, koji povrće brane od štetočina, a ujedno i privlače korisne insekte. I nekoliko godina kasnije, ne strahuje da rizikuje sa nečim novim. I to je ono što i kupce čini vernima, te se iznova vraćaju.

PROČITAJTE I...  Organska poljoprivreda porodice Mamužić

Agrosaveti - Organska poljoprivreda u Šumadiji 02

Iako je porodica Milošević u svojoj organskoj proizvodnji usamljena u svojoj opštini kao proizvođač, to ih kako kaže Zorica, nije navelo da od nje odustanu, kako to obično biva kod organaca i to najviše u drugoj godini proizvodnje. Umesto toga, ova porodica je u aprilu proslavila svoju petu, tešku ali voljenu godinu organske proizvodnje i što se njih tiče, dok god su u tome zajedno, od najmlađih do najstarije 94-nje bake, to je ono čime će se i u budućnosti baviti.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstKrađa ovaca na salašu u Đurđevu
Sledeći tekstPočinje anketiranje 120.000 poljoprivrednih gazdinstava

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime