Porez na prihod i za seoski turizam

0
1115
Agrosaveti - Porez na prihod 01

Izmenama zakona o porezu na dohodak građana, koji je u skupštinskoj proceduri, uvodi se porez na prihod za one koji rade u seoskom turizmu. Ukoliko se poslanici slože, on će iznositi pet odsto prosečne mesečne zarade po zaposlenom u prethodnoj godini, pomnožen brojem pojedinačnih ležajeva, odnosno kamp parcela i odgovarajućim koeficijentom prema kategoriji turističkog mesta. Prihod će se oporezivati godišnje, poreznici će donositi rešenje o porezu koji će se plaćati kvartalno.

Spyrale Adama 1120x1080

Izmene zakona donose se na inicijativu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Kako je obrazloženo, imajući u vidu izmene zakona u oblasti ugostiteljstva i turizma, izmenama zakona o porezu na dobit uređuje se poreski tretman prihoda, koje ostvari fizičko lice od pružanja ugostiteljskih usluga u objektu domaće radinosti i objektu seoskog turističkog domaćinstva. Cilj zakona je suzbijanja nelegalnog rada u seoskom turizmu.

Izmenama pomenutog zakona predviđa se i da zaposleni neke kompanije, koja emituje hartije od vrednosti pri njihovoj kupovini, pod povlašćenim uslovima, budu oslobođeni od poreza na zarade. Cilj ovoga je da se poveća motivacija i odgovornost zaposlenih prema poslodavcima, a sve radi postizanje boljih poslovnih rezultata. To je istovremeno pomoć kompanijama u ranijoj fazi poslovanja, ili razvoja projekta, da privuku visokokvalifikovanu radnu snagu nudeći akcije umesto zarade ili bonusa.

LIBRETO 1120x180

Takođe, u slučaju da se korisnik stambenog kredita, koji se smatra problematičnim, i banka vansudski „poravnaju“, prihod koji onaj koji je uzeo kredit ostvari po osnovu otpisa dela potraživanja biće izuzet od oporezivanja. Ova izmena se radi u cilju smanjenja problematičnih kredita.

PROČITAJTE I...  Seoski turizam u Lipovici kod Despotovca

I solidarna pomoć koja se daje pri rođenju deteta do visine prosečne zarade biće oslobođena od poreza na zaradu, a to se čini radi stvaranja uslova za povećanje nataliteta.

Izvor: Agronews, Politika

Prethodni tekstProizvodimo sve bolja vina
Sledeći tekstŠta seljaku znači „veći agrarni budžet“?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime