Pčelarenje i uzgoj ovaca na zelenim padinama Miroča

0
53

Tekija je mesto u blizini Kladova, smešteno uz obalu Dunava, na zelenim padinama Miroča. Zbog čistog vazduha, ove padine su idealne za proizvodnju najkvalitetnijeg meda, kao i za čuvanje stoke. Naš sagovornik je zavoleo pčelarstvo, bavi se i voćarstvom, a u stočarstvu pomaže roditeljima. Iako ima posao ne planira da napusti poljoprivredu, već ima ambiciozne planove…

Adama Maganic 1120x180

Damir Martinović iz Tekije, pčelarstvom se bavi poslednjih 6 godina. Trenutno ima 10 košnica i planira da se time bavi i u budućnosti. Pored pčelarstva, Damir se bavi i poljoprivredom, koju je nasledio od dede. Deda je imao 6 krava i 50 ovaca, a danas u ovom domaćinstvu imaju oko 10 ovaca i jednu kravu, te ih koriste kao dodatni izvor prioda. Od zemlje imaju 15 hektara livada, sa kojih koriste seno, a ostalu stočnu hranu kupuju.

API komore i zdravlje

API komore omogućavaju sakupljanje i upotrebu prirodnih resursa iz pčelinjih košnica. Pored meda, pčela proizvode propolis, polen i matični mleč, a API komore su idealne za prikupljanje ovih dragocenih resursa.

Paradajz 1120x180

Udisanje vazduha iz pčelinjih košnica je poznato kao apiterapija i koristi se već stotinama godina u tradicionalnoj medicini, a on nedavno je popularna i u Srbiji. Ova terapija se obično koristi za lečenje respiratornih problema, poput astme i alergija, ali je dobra i za podizanje celokupnog imuniteta.

PROČITAJTE I...  Pčelarsko domaćinstvo Đorđević iz Kamenova

Jednu ovakvu komoru je pre dve godine i Damar izgradio na svom imanju na brdu kod Tekije. Trenutno postoje pet mesta za udisanje vazduha iz komore, a Damir se nada da će ih u budućnosti biti više.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Širenje turizma

Kako se nada širenju turizma u kladovskoj opštini, Damir planira da na ovom mestu sagradi brvnare ili druge smeštajne kapacitete. Jedno je sigurno, prelep pogled koji seže preko Dunava do Rumunije, kao i čist, šumski vazduh, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Poznati po svojoj gostoljubivosti, uz kašičicu livadskog ili bagremovog meda, ovi domaćini će svakom gostu boravak učiniti zanimljivim i prijatnim.

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Krompir 1120x180

Sagovornik: Damir Martinović, mladi poljoprivrednik iz Tekije

Prethodni tekstUtrisha N: Iskoristite azot iz vazduha za useve, povećajte profitabilnost
Sledeći tekstVranilova trava (divlji origano) – Mirisni prirodni ANTIBIOTIK

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime