Troškove GREJANJA sveli na MINIMUM, a evo i kako

0
325

Za razliku od zemalja zapadne Evrope, Srbija nema u većoj meri razvijene alternativne načine dobijanja energije, u prvom redu zelene. Ograničeni resursi fosilnih goriva i efekat stakle bašte koji je čovek stvorio, konstantno usmeravaju na proizvodnju održivih vidova energije. U teškim proizvodnim godinama, poput ove, kada je neizvesno kak obezbediti grejanje za zimski period, veoma je važno stvoriti energetsku nezavisnost u odnosu na raspoložive vidove grejanja. 

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Gradimir Jeremić, penzioner iz Šumadije, odlučio je da kupi peć koja će raditi na žetvene ostatke. Grejanje na biomasu, pored velikih ušteda u finansijskom smislu, ima važnu karakteristiku koja se ogleda u tome što se njenim korišćenjem ne zagađuje životna sredina.

Ulaganje se isplati za nekoliko godina

Najčešće se za grejanje koristi biomasa koja je nastala kao sporedni proizvod, kao i ostaci koji se ne mogu više iskoristiti. Biomasa je izvor energije koji je konstantno dostupan u eko-sistemima i koristi se kao gorivo u postrojenjima za proizvodnju električne i toplotne energije ili se prerađuje u gasovita i tekuća goriva.

Adama Sultan 1120x180

Početna ulaganja su se isplatila već za nekoliko godina, a zahvaljujući ovakvom vidu grejanja Gradimir kaže da će moći da zagreje i prasilište. Ove zime vlada opšta nestašica peleta, a cena drva varira, pa grejanje na biomasu predstavlja odličan način da se zagreje jedno veće domaćinstvo.

PROČITAJTE I...  Savet stručnjaka: Sačuvajte vlagu u zemljištu i povećajte prinose sa malim ulaganjem

Efikasno grejanje većih domaćinstava, plastenika…

Prilikom zagrevanja objekata na bio masu svi žetveni ostaci mogu da učestvuju u ogrevu. Jedan od većih problema ove, ali i drugih opština u Srbiji, jesu zaparložene parcele obrasle korovom koje se ne koriste. Grejanje na biomasu ne samo što štedi novac, već i čuva životnu sredinu.

pylon galenika jan 023

Grejanjem na biomasu u prasilištu može da se postigne radna temperatura od 30-35 stepeni Celzijusa. Pored toga, grejanjem plastenika moguće je dobiti celogodišnju proizvodnju povrća i time izboriti dobru cenu na tržištu.

Troškovi kod ovakvog vida grejanja su svedeni na minimum, kaže naš sagovornik i dodaje da visoka kalorijska vrednost žetvenih ostataka omogućava da se toplota održi i po nekoliko sati.

KWS banner 728x90

Srbija je u samom svetskom vrhu po zagađenju vazduha i životne sredine.  Ukoliko bi se više oslanjali na ovakav vid grejanja, vazduh bi nam zasigurno bio čistiji, a populacija zdravija.

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornik:  Gradimir Jeremić, stočar iz Šumadije

Prethodni tekstAnđelika: Sveti koren zdravlja
Sledeći tekstNa Kvantašu u Beogradu najveći promet imao kupus, šta se još traži?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime