Ratarsko – govedarska proizvodnja u Banatskom Monoštoru

0
497
Agrosaveti - Ratarsko - govedarska proizvodnja BM 01

U današnjoj svakodnevici još uvek je malo onih koji se odlučuju da se otisnu iz gradova na selo i tamo zasnuju porodice. Oni koji se na to i odlučuju rado su naši sagovornici. Njihove priče neretko su zaista inspirativne, u životnom, baš kao i u poljoprivrednom smislu. Ratarsko-govedarska proizvodnja Srđana Čobića iz Banatskog Monoštora jedna je od takvih priča.

Adama Maganic 1120x180

Od malena je gajio ljubav prema poljoprivredi, a pre dve godine odlučio se da sa suprugom kupi, ne kuću u selu, već salaš nadomak sela. Kao i većina meštana odlučio se na ratarsku i stočarsku proizvodnju.

Salaš možda ne bi svako, njihovih godina, izabrao za život. Srđan kaže da je oduvek imao ljubav prema salašima a i računica je bila jednostavnija kada je mlečno govedarstvo u pitanju.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Prve krave sam kupio sam

Prve krave kupio je sam, bez kredita i pomoći države. Spojio je ratarstvo i stočarstvo od kog je, osim proizvodnje mleka, prošle godine imao i veoma uspešnu proizvodnju sira. Ove godine, zbog loše ispaše i sušne godine, Srđan kaže i da je proizvodnja mleka količinski samo slabija.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ovaca u Podrinju

„Trenutno muzem sedam krava, oko 120 litara. Loša je paša jako, skoro ništa nema. Počinjemo na gazdinstvu već malo silažom da ih pomažemo, izgubili smo dosta na mlečnosti“ – kaže nam Srđan. Zbog sušne godine i naš proizvođač će, mahom, ceo rod kukuruza utrošiti na silažu.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Prošle godine na salašu su napravili prostora i za povrtarsku proizvodnju koja se pokazala veoma uspešnom. „Imali smo krastavac, paradajz i ja sam to radio pretežno za nas. Da ne moram da ga operem, mogu samo da ga obrišem od prašine i pojedem.“

Povrtarstvom se, osim za svoje potrebe, ove godine nisu bavili jer su morali uređivati salaš i završavati kuću. Ali mogućnosti je zaista mnogo, jedino što bi voleo jeste da država malo više prepozna njegovu volju i njemu sličnima.

BTZ 1120x180px

„Dve godine ovde na salašu se borim sa konkursima za ovce i to ću ja na kraju uraditi bilo kako, sam, bez kredita. Naravno, pokušao sam ja na raznim konkursima da uzmem umatičene jaganjce, međutim to nikako nije išlo. Pokušao sam čak i na konkursu za mlade poljoprivrednike da dobijem bespovratna sredstva. Međutim izgleda kao da papiri nisu ni stigli do njih, tako da ćemo i to verovatno morati sami“ – žali se naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Farma krava za primer: Spoj etičkog mlekarstva i robotike

Ali – neće odustati! Ovde vidi svoj život i zasnivanje porodice, kao i proširenje i građenje nove, porodične poljoprivredne proizvodnje. Da ga čekaju još godine mukotrpnog rada za uređenje svega baš kako želi, Srđan je svestan, ali – zar nije tako i na svim drugim mestima za život bilo gde u svetu?

Adama Forapro 1120x180

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstBespovratno 25 miliona za solarne panele na farmama
Sledeći tekstPotencijali Vojvodine za proizvodnju energije iz biomase

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime