Mladi čuvaju prirodu Srbije

0
754
Agrosaveti - Mala Remeta stepski pasnjaci 01

Volonteri iz osam evropskih država ovog leta rade na oživljavanju jednog od poslednjih stepskih pašnjaka kod sela Mala Remeta na Fruškoj gori.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Tokom dve sedmice učesnici Međunarodnog volonterskog kampa „Planinski duh“ uklanjaju žbunje i nisko rastinje koje je zbog nedostatka ispaše i košenja proteralo glavni plen kritično ugroženih orlova krstaša – tekunice.

„Orlovi krstaši su nestali sa Fruške Gore pre dve godine. Evo danima već krčimo žbunje sa pašnjaka i nismo videli ni jednu tekunicu. Pored toga što ugrožene vrste gube svoje stanište i preostali stočari iz Male Remete uskoro neće imati pašnjak gde bi napasali svoju stoku„, rekla je Marijana Demajo iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodala:

Adama Sultan 1120x180

“Upravo zbog toga se trudimo da tokom trajanja kampa pomognemo meštanima i da zajedno učinimo nešto korisno za prirodu i ljude”.

Najugroženiji tip staništa

Stepski pašnjaci su jedan od najugroženijih tipova staništa. Vojvodina je u prošlosti bila mozaik slatinskih i stepskih travnih predela koji nestaju zbog snažnog pritiska poljoprivrede, zamiranja tradicionalnog stočarstva, preoravanja i zarastanja. Sa nestankom pašnjaka nestale bi i poslednje oaze koje su pored svoje koristi za čoveka od velike važnosti za brojne ugrožene vrste, navodi se u saopštenju Društva.

Aneri Galenika 1120x185px

„Došao sam na kamp sa željom da upoznam srpsku kulturu, volontere iz svih krajeva Evrope i da pomognem ugroženim vrstama. Presrećan sam jer su mi se sve tri želje već ostvarile. Meštani iz Male Remete su divni, svaki dan nas obilaze, donose nam hranu, koja je preukusna. Moram da pohvalim Ljilju iz „Fruškogorske lugarnice“ i našeg druga Boćka koji nam puno pomažu“, rekao je nasmejani Jose Miguel Botica Rodrigues iz Portugala i nastavio: „U Portugal ću poneti lepe uspomene, osećaj da sam učinio nešto korisno za prirodu, kao i da sam stekao prijatelje iz Poljske, Velike Britanije, Hrvatske, Turske, Italije, Bugarske, Španije i Srbije“.

Izvor: Agronews, RTV

PROČITAJTE I...  Fruška gora kao vojvođanska Toskana
Prethodni tekstRatari ostali bez njiva u Gakovu
Sledeći tekstSrbija sve bliža STO

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime