Srpsko selo ušlo u izbor za najlepše na svetu

0
232
zlatibor pejzaz selo
Foto: Wikimedia / Snezana Trifunovic

Izuzetne prirodne lepote nisu retkost u našoj zemlji, a selo Gostilje, nedaleko od centra Zlatibora ušlo je u izbor za najlepše turističko selo na svetu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Selo Gostilje nalazi se oko 25 km od centra Zlatibora, a poznato je po gostiljskim vrelima i gostiljskom vodopadu. Selo je rodno mesto Dimitrija Tucovića, jednog od začetnika socijalizma u Jugoslaviji, revolucionara bez dlake na jeziku koji je kritikova politiku vladajuće dinastije, kako prema radnicima i seljacima, tako i prema okolnim narodima.

Zbog svojih prirodnih lepota, ovo selo je, zajedno sa Mokrom Gorom i Tršićem, kandidovano na konkursu za najlepše selo na svetu od strane Turističke organizacije Srbije  kod Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija.

Magnetic 1120x185px

Posebnu atrakciju predstavlja vodopad na Gostiljskom potoku, visok 20 metara, za koji kažu da je jedan od najlepših u Srbiji.

gostilje vodopad2
Foto: Gostiljski vodopad / Wikimedia / Misastojanovic
gostilje vodopad
Foto: Wikimedia / Misastojanovic

U selu živi oko 250 stanovnika, škole nema već 10 godina, ali zahvaljujući turističkom udruženju Gostilje razvoj sela kao turističke destinacije počeo je da cveta. Broj turista iz godine u godinu raste, a očekuje se da će ove godine brojka premašiti 65.000 posetilaca.

ExelGrow Adama 1120x180

Izvor: Nova

PROČITAJTE I...  Sadnja lavande u Somboru
Prethodni tekstAgrorazvoj: Konkretna pomoć subvencijama i savetima
Sledeći tekstNedimović: Očekujemo 700 novih traktora iz konkursa Svetske banke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime