Na samom severu Bačke u blizini Ludaškog jezera, nacionalnog parka 1. kategorije, nalazi se farma koza i ovaca koje žive po zakonima organske proizvodnje.
Vlasnik farme, Miroslav Gabrić je pre devet godina podigao ovu farmu, kako on kaže, prilagodivši se prirodi. Danas ima stado od oko 950 koza, rase alpina. Reč je o najvećem stadu koza u organskoj proizvodnji na teritoriji Srbije.
Na samom početku realizacije svojih ideja, naš domaćin nije imao dilemu, potencijal koji mu nudi priroda koja ga okružuje idealan je za organsku priču.
Organsko stočarstvo prati i organsko ratarstvo
„2009. smo prvo počeli sa ovčarstvom, a 2013. i sa kozarstvom. Samo područje gde se nalazimo je specifično i pod zaštitom, a ja da kvarim to sa nekim svojim kombinacijama nisam hteo, već sam se samo pridružio prirodi“, kaže Miroslav Gabrić.
Organsko stočarstvo svakako prati i organsko ratarstvo. Potrebe ove farme u potpunosti zadovoljava sopstvena proizvodnja hrane, čiju osnovu čini lucerka, kaže naš domaćin.
„Lucerku gajimo na oko 250 hektara, a imamo i puno livada, za ispašu ili za kosidbu. Svu hranu sami proizvodimo, ništa ne kupujemo.“
Kako izgleda organska farma
Farme Miroslava Gabrića podeljene su na dva dela. Jedna je kao što smo već rekli u blizini Ludaškog jezera, dok je druga, nova, nešto dalje. Obe se vode po organskim pravilima koja se tiču kako ishrane tako i smeštajnih kapaciteta.
Organski uzgoj koza zahteva i odgovarajući smeštaj, i to onaj koji se prirodno provetrava i ima dovoljno svetla. Koze bi trebalo da imaju dovoljno prostora za stajanje, leganje, okretanje, odnosno prirodno menjanje položaja tela.
„I za objekte postoje pravila, kao i za sve drugo. Po životinji bar 1,5 kvadrat u zatvorenom prostoru, a mora imati obezbeđen i ispust za šetnju bar 2,5 kvadrata.“
Podsticaji i subvencije
Kada je počinjao sa formiranjem stada koje je uvezao iz Francuske, nije bilo nikakvih podsticaja niti povraćaja sredstava. Međutim, danas je drugačije, kaže Miroslav, i pozdravlja postojeće subvencije koje se tiču stočarstva i nabavke opreme za farme.
„Za nove proizvođače sada su uslovi više nego fenomenalni. I Pokrajina i Ministarstvo sada daju razne podsticaje i povraćaj za uloženo u farmu. I plus subvencije za organsku proizvodnju u iznosu od 9000 po umatičenoj kozi.“
Planovi organske farme
Miroslavovi planovi od samog starta idu ka preradi kozjeg i ovčjeg mleka. Međutim, mlekara još uvek nije u funkciji, zbog, kako kaže, nedostatka tržišta za ovim proizvodima.
Izvoz je možda rešenje, ali pojedinac to ne može sam, ističe Miroslav. On kaže da je neophodno udruženje ili asocijacija proizvođača kako bi iskoristili šansu na nekom većem tržištu. Međutim, „srpska posla“ su smetnja konkretizaciji čitave priče.
Ova farma je predviđena za 2800 odraslih grla. I kako kaže naš sagovornik, mogao bi napuniti objekte vrlo lako, ali se javio jedan veliki problem na koji nije računao – nedostatak radne snage.
Radnika nema u ovom delu Vojvodine, odliv stanovništva je velik, te je kvalitetnog radnika veoma teško naći, tačnije bilo kakvog radnika, ističe Miroslav.
Opširnije pogledati u prilogu.