Trihineloza pronađena u svinjskom mesu u Srbiji

0
685
Agrosaveti - Trihineloza pronađena u svinjskom mesu u Srbiji 01

U uzorku mesa domaće svinje u laboratoriji Vetrinarske ambulante „Pčelica“ u Svilajncu otkrivena je trihineloza, izjavio je veterinar Vladan Rajković. Kako je rekao, meso je poslato na uništenje u kafileriju u Ćupriji.

Merpan-80-WDG-1038x172

Ove godine, na području Pomoravskog okruga, ovo je peti slučaj trihineloze kod domaćih i divljih svinja, drugi kod domaćih, rečeno je Tanjugu u Specijalističkom veterinarskom institutu za Šumadiju i Pomoravlje u Jagodini.

Ove godine je, takođe na području Svilajnca, zaklana svinja obolela od trihineloze, ali je kupljena na području Braničevskog okruga i meso je uništeno.

Delan Pro 1068x177px

Prvi slučaj trihineloze na području Pomoravskog okruga otkriven je 19. oktobra.

Direktor Veterinarskog instituta dr Zoran Rašić, izjavio je nedavno Tanjugu da „trihineloze ima na ovom području, i ne bi se trebalo šaliti, radi se o teškoj bolesti koja može biti fatalna“.

Nimrod-1038x172

Obavezan pregled mesa

„Meso pre konzumiranja treba obavezno pregledati, a osim u Institutu koji ima laboratoriju sa međunarodnim sertifikatima i u kojoj se od ove godine primenjuje sigurnija veštačka digestivna metoda, laboratorije i stručnjake imaju i sve veterinarske ambulante na terenu“, objasnio je Rašić.

PROČITAJTE I...  Centar za borbu protiv svinjske kuge i u Nišu

Rašić je istakao da se kod trihinelozne svinje „ne primećuje da je bolesna, izgleda sasvim normalno, normalno jede, napreduje, kada se zakolje nema nikakvih vidljivih znakova bolesti“. Zato treba obavezno da se vrši pregled mesa, ovo je vreme svinjokolja, kolju se i prasci za slave i praznike, dodao je on.

Veterinari ističu da se od jedne trihinelozne svinje od oko 100 kilograma može inficirati 200 ljudi, pa i više, ako je broj larvi trihinele u gramu mesa velik. U jednom gramu mesa može da se nađe 500 do 1.000 larvi, a čovek se zarazi i oboli od samo jednog parčeta mesa ili kobasice. Što je veći broj unetih larvi, klinička slika je teža, kažu veterinari.

Izvor: Agronews, Tanjug

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime