Trihineloza pronađena u svinjskom mesu u Srbiji

0
2795
Agrosaveti - Trihineloza pronađena u svinjskom mesu u Srbiji 01

U uzorku mesa domaće svinje u laboratoriji Vetrinarske ambulante „Pčelica“ u Svilajncu otkrivena je trihineloza, izjavio je veterinar Vladan Rajković. Kako je rekao, meso je poslato na uništenje u kafileriju u Ćupriji.

Spyrale Adama 1120x1080

Ove godine, na području Pomoravskog okruga, ovo je peti slučaj trihineloze kod domaćih i divljih svinja, drugi kod domaćih, rečeno je Tanjugu u Specijalističkom veterinarskom institutu za Šumadiju i Pomoravlje u Jagodini.

Ove godine je, takođe na području Svilajnca, zaklana svinja obolela od trihineloze, ali je kupljena na području Braničevskog okruga i meso je uništeno.

LIBRETO 1120x180

Prvi slučaj trihineloze na području Pomoravskog okruga otkriven je 19. oktobra.

Direktor Veterinarskog instituta dr Zoran Rašić, izjavio je nedavno Tanjugu da „trihineloze ima na ovom području, i ne bi se trebalo šaliti, radi se o teškoj bolesti koja može biti fatalna“.

Obavezan pregled mesa

„Meso pre konzumiranja treba obavezno pregledati, a osim u Institutu koji ima laboratoriju sa međunarodnim sertifikatima i u kojoj se od ove godine primenjuje sigurnija veštačka digestivna metoda, laboratorije i stručnjake imaju i sve veterinarske ambulante na terenu“, objasnio je Rašić.

PROČITAJTE I...  Sremski svinjokolj u selu Voganj

Rašić je istakao da se kod trihinelozne svinje „ne primećuje da je bolesna, izgleda sasvim normalno, normalno jede, napreduje, kada se zakolje nema nikakvih vidljivih znakova bolesti“. Zato treba obavezno da se vrši pregled mesa, ovo je vreme svinjokolja, kolju se i prasci za slave i praznike, dodao je on.

Veterinari ističu da se od jedne trihinelozne svinje od oko 100 kilograma može inficirati 200 ljudi, pa i više, ako je broj larvi trihinele u gramu mesa velik. U jednom gramu mesa može da se nađe 500 do 1.000 larvi, a čovek se zarazi i oboli od samo jednog parčeta mesa ili kobasice. Što je veći broj unetih larvi, klinička slika je teža, kažu veterinari.

Izvor: Agronews, Tanjug

Prethodni tekstGde je novac od izdavanja vojvođanskih njiva?
Sledeći tekstGenetske manipulacije nesaglediva opasnost za biodiverzitet

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime