U Vršačkim vinogradima grožđe beru kombajni

0
2588
Agrosaveti - Berba grožđa u Vršačkim vinogradima 01

Na plantažama „Vršačkih vinograda“ počela je berba grožđa. U toj firmi se nadaju da će najvažniji posao u godini završiti u optimalnom roku zato što su u berbu uključena i dva savremena kombajna.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ovogodišnja berba grožđa u Vršačkim vinogradima odvija se sa mnogo manje sezonskih radnika nego što im je potrebno, ali se u toj firmi nadaju da će, uprkos tome, najvažniji posao u godini uspeti da završe u optimalnom roku od 45 do 60 dana.

Problem radne snage

Optimizam im uliva to što su u berbu 807 hektara plantaža u rodu uključena i dva savremena kombajna, u vlasništvu firme. Oni, međutim, ne mogu da pristupe svim površinama, zbog brdovitog terena, pa su „Vinogradima“ sezonci svakako neophodni. Ali, sve je teže naći bilo kakvu, a kamoli kvalitetnu radnu snagu.

Adama Sultan 1120x180

„Uz kombajne, dnevno nam je potrebno minimum 160 radnika, kako bi dinamika berbe išla željenim tokom. Međutim, trenutno ih imamo svega 90“ – ukazuje na višegodišnji problem Petra Milanović Krajovan, izvršni direktor te firme. „Pokušavamo na sve načine da pronađemo još ljudi ali je odziv slab, iako im, uz pristojne dnevnice, hranu i smeštaj, uplaćujemo i sve doprinose“.

Za sada, očekuje se da će rod premašiti lanjski – i po količini i po kvalitetu.

pylon galenika jan 023

„Ova godina je bila komplikovana za proizvodnju. Jun i jul su bili izuzetno kišni, dok je avgust sušan. Ipak, loza je u dobrom stanju i, ako bude stabilna jesen, možemo očekivati dobar prinos“ – dodaje sagovornica.

PROČITAJTE I...  Najbolje vino sa Balkana dolazi iz Srema

Nova vinarija – najveća ”vinarska” investicija u regionu

Sav ovogodišnji rod prvi put će biti prerađen u novoizgrađenoj vinariji, vrednoj čak 30 miliona evra, što predstavlja najveću investiciju u vinarstvu na prostoru bivše Jugoslavije.

KWS banner 728x90

Izvor: Agronews, Novosti

Prethodni tekstUblažavanje klimatskih promena još nije prioritet
Sledeći tekstIsplativa proizvodnja kornišona za poznatog kupca

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime