Usvojene izmenjene uredbe o OGRANIČENJU CENA osnovnih namirnica i naftnih derivata

0
63
Agrosaveti - Brasno 01

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica koja će važiti 60 dana. Takođe, usvojena je i izmenjena Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte koja će važiti do 31. maja a evo i  šta ona donosi. 

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Ograničenje cena životnih namirnica

Izmenjena i dopunjena Uredba o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica doneta je radi dalje zaštite tržišta, a odnosi se na:
1) šećep kristal u pakovanju od jednog kilograma,
2) brašno tip T- 400 glatko, u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma,
3) brašno tip T-500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma,
4) jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra,
5) svinjsko meso – but.

Kako se navodi u saopštenju Vlade cilj je sprečavanje deformacija u formiranju cena navedenih roba, koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija. Uredba će se primenjivati u trajanju od 60 dana, od dana stupanja na snagu.

Magnetic 1120x185px

Ograničenje cene derivata nafte

Vlada Srbije usvojila je izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte kojom se prosečna veleprodajna cena derivata EVRO DIZEL i EVRO PREMIJUM BMB 95 na teritoriji Republike Srbije uvećava za po sedam dinara. Ova Uredba važiće od stupanja na snagu, 29. aprila, do 31. maja ove godine.

PROČITAJTE I...  Vlada Srbije odobrila ograničen izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja

Privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava u obavezi su da nastave da isporučuju ove derivate utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava i posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara.

ExelGrow Adama 1120x180

Članovi Vlade doneli su odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte za 15 odsto od objavljenih usklađenih iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja, a imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, kao i njenu tendeciju daljeg rasta, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstBrnabić i Nedimović o merama za stabilizaciju tržišta MLEKA
Sledeći tekstNova tehnika rezidbe BOROVNICE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime