Falsifikovan med preplavio tržište – Cena jedino merilo

0
287
Agrosaveti---Trziste-i-izvoz-meda---01
Foto: Vertigo produkcija

Najveća do sada sprovedena akcija otkrivanja lažnog meda u Srbiji pokazuje da je 40% tog proizvoda na domaćem tržištu falsifikat, izjavio je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS)Rodoljub Živadinović.

Adama Maganic 1120x180

Akciju sprovode MUP i Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

Prema izjavi Živadinovića datoj RTS-u, analize su pokazale da firma „Hani med“ falsifikuje med, jer iako su njeni proizvodi do sada prolazili sve provere, zahvaljujući novoj tehnologiji koja se primenjuje na Hemijskom fakultetu, dokazalo se da je taj med falsifikat.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

“Naloženo je firmi ‘Hani med’ da sve količine povuče sa tržišta, što nije urađeno. Njihov med se nalazi i dalje u svim trgovinama. Procenili su da je rizik od kazne manji od profit”, naveo je Živadinović.

SPOS naglašava da Srbije nema zakon kao EU po kome bi kažnjavala one koji se bave falsifikovanjem hrane.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Naveo je primer Holandije, gde se falsifikatorima zatvara firma na dve godine bez mogućnosti da je otvore na članove porodice, pa zato nikome ne pada na pamet da se time bavi.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja meda samoukog pčelara

On je upozorio potrošače da, ako je otkupna cena bagremovog meda 800 dinara, ne može toliko da košta i u trgovini, već 1.200 i 1.300 dinara, i skrenuo pažnju da u tom slučaju nešto nije u redu s tim proizvodom.

BTZ 1120x180px

Predsednik Saveza pčcelarskih organizacija Srbije (SPOS) je ocenio da je zadovoljan sprovedenom akcijom kontrole meda i najavio da će ta organizacija pokloniti pola tone meda bolesnoj deci, NURDOR-u i bolnicama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Izvor: E kapija

Adama Forapro 1120x180

 

Prethodni tekstTamiš se nije izlio iz korita i ne predstavlja opasnost
Sledeći tekstSavet stručnjaka: Nakon obilnih kiša obavezna kultivacija useva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime