Nakon meda – voćne rakije i vina pali na analizi autentičnosti

0
608
Agrosaveti---Vina---Lopusnik---vinograd---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Čak 85,71% od ukupnog broja ispitivanih uzoraka voćnih rakija i 92,85% uzoraka vina pali su na ispitivanju autentičnosti. Ovo je objavio Pokret potrošača za kvalitet hrane, koji je uradio svoju drugu akciju ispitivanja tržišta na kvalitet hrane.

Spyrale Adama 1120x1080

Drugim rečima, od sedam uzorkovanih rakija, test nije prošlo šest, a od 14 uzoraka vina njih čak 13.

U uzorcima voćnih rakija ispitivano je botaničko poreklo etanola, a u vinima botaničko poreklo etanola i poreklo vode u finalnom vinu.

Rakije domaćih proizvođača uzete su iz četiri prodavnice u Pančevu, a vina, koja su najvećim delom iz uvoza (Severna Makedonija, Italija, Španija, Mađarska, Francuska) iz pet prodavica.

Kako piše u izveštajima za svaki uzorak pojedinačno na portalu Pokreta potrošača za kvalitet hrane, kod voćnih rakija je detektovano prisustvo etanola drugog botaničkog porekla (od kukuruza i/ili šećerne trske, šećerne repe, pirinča, krompira… zavisno od uzorka do uzorka), a kod vina (zavisno od uzorka do uzorka) je detektovano prisustvo dodate vode, a u nekim uzorcima i prisustvo etanola drugog botaničkog porekla.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

„Svi laboratorijski izveštaji će biti prosleđeni nadležnim organima radi daljih koraka u skladu sa propisima“, navedeno je na sajtu udruženja. Detalje možete pogledati na RAKIJA i VINO.

PROČITAJTE I...  Bez dobrog voća nema ni dobre rakije: Stranci poludeli za kikindskim "Mamut"-om

Podsetimo, nedavno je analiziran med, od 25 uzoraka čak 22 nije prošlo test autentičnosti, odnosno, utvrđeno je da je dodavana neka vrsta šećera u različitim procentima.

Izvor: Ekapija

Prethodni tekstRomanovska ovca: Koliko je važan izbor varijeteta?
Sledeći tekstNajezda glodara na njivama širom Vojvodine, ovo su mere zaštite

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime