Romanovska ovca: Koliko je važan izbor varijeteta?

0
305

Na ovom mestu nema crne ovce u porodici. Naime, sve su crne, odličnog genetskog potencijala, prvoklasnog češkog varijeteta. „Crna ovca“ ime je farme romanovske rase ovaca, najplodnije rase, koja se dva puta godišnje jagnji, po dva do tri jagnjeta. Zašto se naš domaćin odlučio baš za češki varijetet?

Spyrale Adama 1120x1080

Nebojša  Dragić je pravnik po struci i zaposlen u novosadskom domu zdravlja, ali je odlučio da, pored ljubavi koju gaji prema životinjama, napravi i dobru sinergiju profita i zadovoljstva.

Romanovska ovca je najplodonosnija vrsta jer se dva puta godišnje jagnji i rezultati brzo dođu. Nebojša je ovčarstvom počeo da se bavi pre pet godina, kupujući prvo stado u Kuzminu. Nakon tri godine seli se u Kovilj i širi proizvodnju. Objekat je uređen po najvišim standardima kako bi ova rasa ovaca dala najbolje rezultate.

LIBRETO 1120x180

Romavska rasa je najisplativija, ne zahteva posebne uslove, najotpornija na bolesti, meso nema specifičan miris. Ovo su ujedno bili razlozi da se Nebojša odluči baš za ovu rasu.

PROČITAJTE I...  Ile de France na salašu u Vrbasu

Prednosti češkog u odnosu na ruski varijetet

Ruski varijetet romanovske rase bio je prvi izbor našeg domaćina, međutim zbog lošijih specifikacija, sporijeg prirasta jagnjadi i manjih gabarita ubrzo je odustao od ove vrste te uvezao iz Češke isplativiji varijetet, te je sada u posedu ovog domaćina cela linija češkog varijeteta. Ova vrsta već sa 3 meseca ima 30ak kilograma uz adekvatnu ishranu.

Odlučnost ključ uspeha

Ove godine Farma „Crna ovca“ dobila je državno zemljište na korišćenje te će veliki deo novca koji je odlazio za hranu sada sami proizvoditi i kako se nadaju – ostvariti bolju zaradu. Trenutno na farmi ima oko 90 grla, nekada je bilo i do 150, ali im prostorni kapacitet nije odgovarao, pa je broj smanjen.

Celokupni otkup koji ne ide u priplodni materijal,  unapred je dogovoren sa klanicom Nedeljković. Godišnji profit od farme može da ide i do 40 000 evra. Za sada veliki deo novca ode na hranu i još bolje pozicioniranje na tržištu, ali lanac se lagano zatvara i novca u kućnoj kasi će, kako godine prolaze – biti sve više.

PROČITAJTE I...  Hoće li vlašićka pramenka dobiti subvenciju?

Savete kako se dolazi do prvoklasnih priplodnih grla i zavidne genetike Nebojša je prikupljao sa skoro svih regionalnih sajmova na kojima je bio. Nije odustajao ni u periodima pomora, korone, zatvorenih restorana, slabijeg plasmana. Ima cilj i siguran je da će uspeti.

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Nebojša Dragić, uzgajivač ovaca iz Kovilja

Prethodni tekstJesenja sadnja voćki: Saveti za odabir sadnica
Sledeći tekstNakon meda – voćne rakije i vina pali na analizi autentičnosti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime