Ekologija u proizvodnji

0
835
Agrosaveti - Ekologija u proizvodnji 01

Centar za čistiju proizvodnju Srbije osnovan je 2007. godine u okviru jednog projekta organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj. Ovaj Centar deluje u okviru Tehnološko-metaluškog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Do sada je stručnu ekspertizu ove institucije u primeni metodologije i sirovinske i čistije proizvodnje zatražilo stotinu kompanija koje posluju u Srbiji. A obučili su više od 60 eksperata za čistiju proizvodnju.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

„Mi pružamo tehničku pomoć kompanijama, kako bi optimizovala potrošnju svojih sirovina, energije i vode i na taj način se bavimo ovim ekološkim aspektom održivosti. Rezultati koje smo do sada postigli nisu tako loši. Imali smo preko sto kompanija koje su uvele čistiju proizvodnju u svoje poslovanje. Neke od njih nastavljaju da rade, neke od njih i prestanu kada mi odemo ali glavni rezultat našeg rada su velike uštede koje kompanije ostvaruju bez velikih investicija“ – rekao je prof. dr Branko Dunjić, direktor Centra za čistiju proizvodnju.

Sirovinska efikasnost i čistija proizvodnja

Sirovinska efikasnost i čistija proizvodnja podrazumevaju primenu principa sprečavanju zagađenja na samom izvoru njegovog nastanka. Rezultati uvođenja čistije proizvodnje su uštede, smanjeni uticaj na životnu sredinu i bolja usklađenost sa zakonodavstvom.

ExelGrow Adama 1120x180

„Ono što treba da bude pozitivno i dobra poruka za sve nas u Srbiji, jeste da je sve više kompanija koje to rade iz različitih razloga. Ono što se pokazalo dobro da oni koji razmišljaju o životnoj sredini, svojim zaposlenima i lokalnoj zajednici u principu i po pravilu bolje posluju od onih koji to ne rade.“

„U principu, kompanije su dosta konzervativne i ne žele da se previše menjaju u svom procesu. Zato mi njima pristupamo dosta oprezno, korak po korak i pokazujemo im da primenom metodologije čistija proizvodnja se više isplati. Krećemo sa manjim koracima, manjim investicijama, onda to dokumentujemo, pokažemo da se to zaista isplati i tada se kompanije više otvore, jer vide korist u svemu tome“ – kaže Branko Dunjić.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Ušteda – glavni motiv

Racionalnijom upotrebom sirovina, vode i energije, smanjenjem troškova proizvodnje, smanjenjem količine otpada i emisije štetnih gasova, te povećanjem stepena produktivnosti i boljeg kvaliteta proizvoda stvara se preduzeće koje je prijatelj životnoj sredini. Međutim od svih principa na kojima se zasniva čistija proizvodnja, kompanije uvek biraju uštedu kao glavni motiv.

PROČITAJTE I...  Zaštita životne sredine

„Iz mog ličnog iskustva, ipak je isplativost ono što ih najviše motiviše. Naravno, sve su to ljudi koji i žive u toj lokalnoj zajednici, koji imaju svoju decu i dosta među njima, kao i većina ljudi, je odgovorna  prema sebi i prema životnoj sredini. Zajednička odgovornost je odgovornost i države da nastave takav sistem gde će sve naše akcije zaista i voditi ka tome“ – rekao je Branko Dunjić.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Misija Centra za čistiju proizvodnju Srbije je da promoviše koncept čistije proizvodnje u kompanijama koje posluju kod nas te da podiže svest održivog razvoja i čistije proizvodnje.

sim projakata u Srbiji pružaju i konsultantske usluge, angažovani su na projektima međunarodne finansijske korporacije u Srbiji, Rusiji, Kazahstanu, Ukrajini i zemljama u okruženju.

Spyrale Adama 1120x1080
Prethodni tekstPčelarska proizvodnja u Bačkoj Topoli
Sledeći tekstUzgoj ovaca čokanska cigaja u Sanadu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime