Ekologija

0
993
Agrosaveti - Projekat Naše selo 01

Kada je ekologija i održivi razvoj u pitanju, o nama samima uglavnom mislimo kao nemarnima, nezainteresovanima i kao onima koji ne sagledavaju širu sliku. Prema rečima našeg sagovornika Zvezdana Kalmara, kada pogledamo unazad i pogledamo kakve smo standarde i propise primenjivali u bivšoj Jugoslaviji, onda ne zaostajemo mnogo za onim što EU stavlja pred nas u predpristupnim pregovorima.

Adama Maganic 1120x180

„Mi pratimo EU, međutim mi imamo problem u implementaciji ne samo podzakonskim aktima nego imamo problem u institucijama. Institucijalnom okviru, posebno mislim na inspektorate. Mnogo problema imamo sa tim kaznenim delom. Uvek je pretnja ili će zatvoriti radna mesta, prestati određenu proizvodnju ili ćeš da im progledaš kroz prste. To nije dobar pristup. I treća stvar veoma bitna, je da naše sudstvo je na žalost još uvek sa nedovoljnim brojem specijalizovanih advokata i to nam je veliki problem. Takođe, naš zakonski sistem je tako stvoren da zapravo u ovom trenutku on štiti zagađivače. Tu moramo biti potpuno otvoreni. Imamo jako tešku „dostupnost“ sudstva.“ – rekao je Zvezdan Kalmar, Centar za ekologiju i održivi razvoj.

PROČITAJTE I...  Da li će eksploatacija litijuma da nam uništi poljoprivrednu proizvodnju?

Promene dolaze od pojedenca

Ekologija i održivi razvoj, pred Srbijom su izazovi u vidu razvijanja stabilnog izvora finansiranja u ovoj oblasti. Jačanja administrativnih kapaciteta, posebno na lokalnom nivou. Međutim, mnogo važnije je da sami građani primenjuju one mogućnosti koje im je demokratizacija društva donela. Te da promena kreće upravo od pojedinca.

Paradajz 1120x180

„Tako trebaju i građani da reaguju u pravcu inspektorata, da apeluju, da zovu medije. To je ta posmatračka uloga, to radi civilni sektor. To je prvi korak, drugi je kada si već isprozivao inspektorat onda da tražiš od tužilaštva da se nešto recimo dešava. Ja recimo odmah idem na te teške negativne slučajeve. Ovim hoću da kažem kako izgleda taj sistem. Onda recimo umesto tužilaštva, apeluješ na „donosioca“ odluka u lokalnoj zajednici da se određeni problem rešava na ovaj ili onaj način. Ili, hajde da revidiramo strategiju poljoprivrede u našoj opštini koja ima 17.000 stanovnika. Hajde da vidimo koje su to mere podrške koje vi dajete poljoprivredi, a koje bi zaista trebalo. Da se više izdvoji sredstava za plastenike, za obnovljive izvore energije i za proizvodnju pesticida od koprive.“ – napomenuo je Zvezdan Kalmar.

PROČITAJTE I...  Ekologija u proizvodnji

Agrosaveti---uzgoj-zacinskog-i-lekovitog-bilja---Dobric---03

Ekologija – mera za bolje sutra

Kada pogledamo unazad i u projekte koji su sprovedeni u oblasti ekologije kao primarna stavka se izdvaja podizanje svesti građana. Sve daljnje aktivnosti su i planirane u skladu sa tim, pa imamo i ekološke radionice za decu i slične projekte. Ali da li na taj način menjamo nešto po pitanju ekoloških problema i održivog razvoja kod nas?

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

„Podizanje svesti je bitno, međutim hajde da ga konkretizujemo. Da idemo u tom pravcu da se ono stvarno i ostvaruje. Da i lokalne zajednice budu aktivne, da proizvođači budu aktivni u donošenju budžetskih odluka. Fundamentalnih odluka za njihove poljoprivredne subvencije. Isto tako da donosioci odluka ne prepoznaju takav civilni aktivizam kao politički oponentizam, odnosno rušenje sa vlasti. To su radikalizacije koje onda dovode do blokade tog „demokratskog procesa“. To jeste demokratski proces i donošenje zakona i strategija, implementacija i kaznene mere.“ – kaže Zvezdan Kalmar.

Zahtevi prakse i zahtevi EU ne bi trebalo da budu ključni faktor da Srbija bude uređenija i čistija zemlja. Ovaj napor bi trebalo da činimo mi sami. Počevši od nas kao pojedinaca, preko ne vladinog sektora, pa do državnih institucija.

Krompir 1120x180
Prethodni tekstPčelarenje i proizvodnja meda u Melencima
Sledeći tekstUzgoj vinograda u Melencima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime