Zaštita životne sredine

0
1308
07

Na temu zaštita životne sredine ali i njenog značaja za našu zemlju porazgovarali smo sa Goranom Sekulić iz Koalicije 27.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

„Poglavlje životne sredine, odnosno Poglavlje 27, se često izdvaja kao najkopleksniji i najzahtevniji u procesu pristupanja EU. To donekle i jeste tačno, zahtevno je i finansijski i u odnosu na kapacitete i organizaciono. Ima tu mnogo problema, mnogo tema. Ta oblast obuhvata celokupnu životnu sredinu, znači vazduh, vode, prirodu.. Sve one teme sa kojima imamo mnogo problema. Uvek kažemo da proces pristupanja EU u ovoj oblasti treba gledati kao priliku da zaista unapredimo našu životnu sredinu. Ne radi se tu o nekom tehničkom ispunjavanju zahteva koje je EU postavila, nego se radi o zdravlju, o kvalitetu našeg života i to tako treba posmatrati.“ – kaže Goran Sekulić iz Koalicije 27.

Skrining za Poglavlje 27 je pokazao da su za našu zemlju najveći izazovi stabilnog izvora finansiranja i jačanje administrativnih kapaciteta, posebno na lokalnom nivou. Iako se o zaštiti životne sredine govori, prema rečima našeg sagovornika na tome i ostaje. Gotovo da i nema nekih konkretnih koraka u ovoj oblasti.

Adama Sultan 1120x180

„Kada se pogledaju finansijski zahtevi, na primer u oblasti voda, koje se mere u milijardama evra, smatrama da to ne bi trebala da bude prepreka ili se bojati toga jer treba ulagati, na kraju će doneti neki konkretni benefit. Ne mislim samo na primarne osnove, na život, nego će se to negde vratiti i kroz ekonomske efekte. Ono što nama trenutno nedostaje odnosno ono što je najveća prepreka u nekom napretku u ovoj oblasti, jeste nedostatak dovoljne podrške javnosti i politike u ovoj oblasti. Jednostavno, tema životne sredine nekako ne izlazi u prioritete. Priča se o njoj, ali konkretni napredci su i dalje skromni.“ – rekao je Goran Sekulić.

PROČITAJTE I...  Uskoro počinje velika akcija pošumljavanja Srbije

04

Zaštita životne sredine kreće od pojedinca

Uvek govorimo o našim prirodnim resursima, ističemo ih kao nešto dragoceno i vredno. Sa druge strane započevši od pojedinaca, pa na dalje, prema istoj toj sredini se odnosimo nemarno.

galenika psenica LG 1120x185px

„To stoji, da Srbija zaista ima prirodne vrednosti, značajno i dobro očuvane i pored tog nemara. Sada je krajnje vreme da počnemo da se ponašamo prema tome. Odnos prema prirodnim resursima se još gleda potpuno utilitaristički. Možemo da ih koristimo, to je nešto što će se vremenom obnoviti ili neće. Nemamo još tu svest da neodgovornim, prekomernim korišćenjem resursa smanjujemo i neke naše mogućnosti i ekonomske potencijale. Kratkoročnim planiranjem, prekomernim korišćenjem šuma, voda, u stvari smanjujemo ekonomsku perspektivu naših budućih generacija. Danas se često gura svašta u segment održivog razvoja. Bojim se da mnogo toga nije održivo. Mnogo toga je na štetu prirode i na kraju na štetu svih nas kao društva.„ – napominje Goran Sekulić.

Koalicija 27 okuplja sedam organizacija koje prate napredak Srbije u ovom pregovaračkom poglavlju koje se tiče ekologije. Jedan od ciljeva je jačanje nevladinog sektora, kako bi se pregovori oko ovog poglavlja što bolje ispratili. Te da bi se ostvario dijalog sa EU sa jedne strane i srpskim institucijama sa druge strane.

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstProizvodnja šećerne repe i soje u Kovačici
Sledeći tekstUzgoj borovnica u saksijama u Jagodini

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime