Jović: Otkupna cena višnje obara se godinama po proverenom receptu

0
460
Agrosaveti---visnja---sljiva---malina---grozde---Drenca---03
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Proizvođači višanja i ove godine nisu pošteđeni tržišnih ucena. Samo nekoliko dana nakon što je krenula berba višnje na području opštine Merošina, krenuo je i pad otkupne cene, po proverenom receptu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Otkupna cena višnje prve klase je pala sa 70 na 60 dinara, a druge klase sa 50 na 40 dinara, samo nekoliko dana nakon što je počela berba. Sručni saradnik za poljoprivredu Zoran Jović kaže da otkupljivači ponude višu cenu za prvu klasu, a kad berba krene priča se menja. Kažu, imaju mnogo robe, nemaju kome da prodaju i stopiraju otkup. Voćari tada pristaju da predaju sav rod kao drugu klasu.

Kako dalje Jović navodi, ovaj scenario se ponavlja iz godine u godinu, a to se dešava jer na području opštine Merošina nema velikih preradjivačkih kapaciteta i proizvodjači zavise isključivo od otkupa. On ističe da hladnjače daju određenu cenu otkupljivačima, a da oni imaju odrešene ruke da formiraju otkupnu cenu prema voćarima i da im je u interesu da je maksimalno spuste da bi što više zaradili.

Adama Sultan 1120x180

Na području opštine Merošina višnjama je zasadjeno oko 2.000 hektara, ali su mnogi od tih zasada napušteni i zarasli u korov, jer se vlasnicima ne isplati da ih obradjuju i beru pošto su otkupne cene više godina unazad izuzetno niske.

PROČITAJTE I...  PRIMENA BIOREGULATORA U VOĆARSTVU

Otkupna cena višanja na početku prošlogodišnje berbe bila 50 dinara, ali je vrlo brzo spala na 30 dinara i najveće količine otkupljene su upravo po toj ceni.

galenika psenica LG 1120x185px

Izvor: Beta

Prethodni tekstProtest poljoprivrednika: Jedan od zahteva ispunjen
Sledeći tekstMlada poljoprivrednica i uzgoj maline: Ostajem na očevom imanju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime