Orezivanje voćaka je redovna pomotehnička mera koja uključuje veliki broj voćarskih tehnika i metoda, a u videu profesor Nenad Magazin detaljno pokazuje i objašnjava kako se izvodi na oblačinskoj višnji.
Orezivanje voćki se primenjuje na plodonosnim stabalima koštičavih i jabučastih vrsta za kontrolu rasta, uklanjanje polomljenih, osušenih ili obolelih grana , a istovremeno u funkciji stimulaciju kretanja cvetnih i lisnih pupoljaka.
Na oglednom polju voćarstva Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu u mestu Gladnoš, profesor Nenad Magazin pokazao je i objasnio kako se orezuje oblačinska višnja koja će se brati kombajnom, vučenom mašinom, bez trešenja stabla, te je i rezidba prilagođena obliku branja.
Cilj orezivanja
Kako će stablo biti orezano zavisi od toga da li je berba ručna ili mašinska. Profesor dodaje da rezidba svake voćne vrste prethodno zahteva poznavanje te voćke, raspored pupoljaka, nosivost grane
Cilj orezivanja voćaka je dobijanje kvalitetnog roda voća, odnosno postizanje pravilnog odnosa između vegetativnih i rodnih pupoljaka, kako bi se uspostavila ravnoteža između rasta i rodnosti. Profesor Magazin kaže da je puno voćnjaka a malo stučnih lica koja orezuju te se sa ovim poslom počelo još zimus kako bi se sve orezalo do cvetanja, a oni koji to nisu uradili sada je pravo vreme, dodaje profesor.
Sve detalje možete pogledati u video prilogu na početku teksta.
Sagovornik: prof Nenad Magazin- Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu