SAVETI za pravilno OREZIVANJE oblačinske VIŠNJE

0
151
orezivanje vocki
Foto: Vertigo produkcija

Orezivanje voćaka je redovna pomotehnička mera koja uključuje veliki broj voćarskih tehnika i metoda, a u videu profesor Nenad Magazin detaljno pokazuje i objašnjava kako se izvodi na oblačinskoj višnji.

Adama Maganic 1120x180

Orezivanje voćki se primenjuje na plodonosnim stabalima koštičavih i jabučastih vrsta za kontrolu rasta, uklanjanje polomljenih, osušenih ili obolelih grana , a istovremeno u funkciji stimulaciju kretanja cvetnih i lisnih pupoljaka.

Na oglednom polju voćarstva Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu u mestu Gladnoš, profesor Nenad Magazin pokazao je i objasnio kako se orezuje oblačinska višnja koja će se brati kombajnom, vučenom mašinom, bez trešenja stabla, te je i rezidba prilagođena obliku branja.

Paradajz 1120x180

Cilj orezivanja

Kako će stablo biti orezano zavisi od toga da li je berba ručna ili mašinska. Profesor dodaje da rezidba svake voćne vrste prethodno zahteva poznavanje te voćke, raspored pupoljaka, nosivost grane

Cilj orezivanja voćaka je dobijanje kvalitetnog roda voća, odnosno postizanje pravilnog odnosa između vegetativnih i rodnih  pupoljaka, kako bi se uspostavila ravnoteža između rasta i rodnosti. Profesor Magazin kaže da je puno voćnjaka a malo stučnih lica koja orezuju te se sa ovim poslom počelo još zimus kako bi se sve orezalo do cvetanja, a oni koji to nisu uradili sada je pravo vreme, dodaje profesor.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Sve detalje možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

PROČITAJTE I...  Zelena rezidba voćnjaka: Korisnost, kada i kako se izvodi

Sagovornik: prof Nenad Magazin- Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu

Krompir 1120x180
Prethodni tekstPrijavite se za Najdomaćina – glavna nagrada 2 miliona dinara
Sledeći tekstKako suzbiti korove u kukuruzu u početnim fazama razvoja?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime