Uzgoj VIRTEMBERG i ILE DE FRANCE rase ovaca u selu Šapine

0
492

Kada su, sada već davne 2002-ge godine odlučili da se posvete farmerskom životu, braća Ivan i Vladan Miljković iz sela Šapine, nedaleko od Požarevca, nisu ni slutili da će njihov tinejdžerski san prerasti u ozbiljnu, respektabilnu stočarsku proizvodnju. Svoju poslovnu strategiju gradili su na jasnim i preciznim ciljevima, nisu hrlili ka uspehu, njihovo napredovanje je išlo korak po korak. Četrdesetogodišnji Ivan je po obrazovanju elektroinženjer, a njegov dve godine stariji brat, Vladan, je doktor veterinarskih nauka, koji je osim na porodičnoj farmi, angažovan i na brojnim poljoprivrednim imanjima u regionu. Njih dvojica su deseta generacija porodice Miljković, koja se bavi poljoprivredom, čiji je moto da opstaju u raznim okolnostima, neki sa zadatkom da sačuvaju postojeće, a neki da to podignu na viši nivo. Ivan se nada da će to 11-esta generacija i realizovati.

Adama Maganic 1120x180

„Švedski sto“ na pokretnoj traci

Farma priplodnih ovaca „Miljković“, stasavala je postepeno, od male štale i par desetina ovaca, do najmodernijeg objekta, građenog po evropskim standardima, od prirodnih materijala, u kojima se vodi briga o više od 500 grla Virtemberg i Il de Frans priplodnih ovaca. Miljkovići su prilikom projektovanja savremene štale, beskompromisno vodili računa o svim aspektima proizvodnje, imajući u vidu, pre svega, dobrobit životinja.

PROČITAJTE I...  Ovčarstvo u Srbiji ponovo u ekspanziji

Dok su se njihove ovce služile hranom sa pokretne trake, na kojoj im je tokom celog dana serviran „švedski sto“, mi smo iskoristili priliku da se družimo sa podmlatkom, jednomesečnim jagnjićima, koji su se obradovali našoj poseti i  mlečnoj repeti iz flašice sa cuclom. Za to vreme nam je Ivan govorio o konceptu njihove proizvodnje, koji je baziran na obezbeđivanju vrhunske hrane za ovce, a stiška ravnica je, kako je istakao, bogomdana za uzgoj neophodnih žitarica.

Paradajz 1120x180

Farma „Miljković“ jedina u tom kraju sa koje se čuje blejanje ovaca

I nisu samo obroci na farmi vrhunski, Ivan i Vladan su vodili računa i o tome da sa elitnih farmi u Nemačkoj i Francuskoj uvezu samo najbolju genetiku, a haremski način parenja grla odvija se u kontrolisanim uslovima. Nažalost, njihova farma je, poslednjih godina, jedina u tom delu delu Braničevskog okruga, sa koje se može čuti blejanje ovaca, jer ovčarstvo nije na listi prioriteta mladih proizvođača.

Ivan kaže da mu jo je po zvanju elektroinženjer, po životnom opredeljenju je stočar, i kako kaže kao pastir, predvodnik stada, koje broji više grla, nego što trenutno ima stanovnika u selu Šapine, brižlje žao što je tako, jer je ovčarstvo, zahvaljujući subvencijama države od 7 hiljada dinara po grlu, postalo jedina perspektivna grana stočarstva, dok govedarstvo beleži slobodan pad već nekoliko godina.Iakivo vodi računa o svim segmentima proizvodnje, prvi pali i gasi svetlo na farmi.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Stanje u poljoprivredi: od sjaja, do očaja

Ono na šta ne može da utiče su tržišne okolnosti i problemi protiv kojih se svakodnevno donkihotovski bore. Kako ističe Miljković, krajnje je vreme da se vidi gde završavaju tokovi novca u lancu između primarnih proizvođača i krajnjih potrošača, kupaca, taj novac, kako dodaje, neko zaradi, ali to nažalost nikada nisu sami proizvođači, koji grcaju u dugovima i bore se za goli opstanak.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ovaca u Ravnom Selu

Nikada se, kaže, nisu priklanjali nijednoj političkoj struji, podržavaju samo politiku svoje porodice, u nameri da budućim generacijama obezbede boljitak. Zato se, kako se metaforički izrazio, koristeći se logikom stada, mora čuti njihovo „blejanje“, proizvođači konstantno moraju da ukazuju na probleme, i da ne dozvole da ih pojedinci u lancu proizvodnje, „šišaju kao ovce“.

Krompir 1120x180

Borba za opstanak, moto porodice Miljković

Ovaj mladi i uzorni proizvođač, apeluje na nadležne u Ministarstvu da počnu sa usvajanjem dugo najavljivane Nacionalne strategije razvoja poljoprivrede. Ona bi trebala da definiše pravac srpskih sela, koja se, kako je zabrinuto dodao, sve više prazne. Ponosan je na činjenicu da je njihova farma višestruki dobitnik priznanja na raznim prestižnim sajamskim manifestacijama, što ih dodatno obavezuje da nastave sa borbom za poboljšanje klime u domaćem stočarstvu.

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Ivan Miljković, uzgajivač ovaca iz sela Šapine

Prethodni tekstOve nedelje odjava afričke kuge svinja na području 10 opština
Sledeći tekstUsvojen Nacrt zakona da se umanji naknada za odvodnjavanje za ovu godinu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime