Poljoprivrednik iz Zrenjanina morao da prospe dve i po tone mleka

1
192
mleko
Foto: Pixabay

Poljoprivrednik Jugoslav Tomić iz Stajićeva pored Zrenjanina prosuo je dve i po tone kravljeg mleka, jer nije imao kome da ga proda. Kako navodi, nijedna mlekara koju je zvao nije bila zainteresovana.  

Adama Maganic 1120x180

Tomić je za vojvođanski portal Autonomija rekao da će biti prinuđen da počne sa klanjem grla goveda, jer proizvodi dnevno dve i po tone sirovog mleka, ali nema kome da ga proda. Kako navodi, dobio je kaparu za 30 grla koja će, najkasnije u utorak, otići na klanje.

Tomić ima farmu od 2005. godine i 300 grla goveda, od toga 150 muznih krava.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

On je objasnio da je morao iz cisterne kapaciteta dve i po tone da prospe mleko u kanalizaciju, jer nijedna mlekara nije htela da ga otkupi, a morao je da nastavi da muze i nema gde da skladišti dodatno sveže mleko.

On je hteo da pokloni mleko, ali po zakonu to nije moguće. „Da bismo ga poklonili, morali bismo prvo da ga pasterizujemo, što predstavlja dodatni trošak“, objasnio je Tomić i precizirao da u poslednjih sedam godina proizvode milion litara mleka godišnje.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Jača zaštita države neophodna

„Kako ja sad da vaspitavam svoje troje dece? Supruga i ja smo u ovo uložili sve. Nisam ni mogao da zamislim da će ovo da se desi. Poslednja dva meseca niko ne želi da kupi mleko. Ako država nešto ne uradi u dogledno vreme, moraćemo da zatvorimo. Nemamo drugi izbor“, kazao je Tomić.

PROČITAJTE I...  Farma krava i minimalna dnevna količina mleka za isplativost

Podsećamo, iz Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga su upozoravali da su stvorene ozbiljne zalihe mlečnih proizvoda zbog velikih količina uvoza mleka i mlečnih proizvoda. Vlada Srbije usvojila je 17. februara odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana od 15 dinara po litru mleka i od 30 dinara po kilogramu za sedam vrsta sireva – ementaler, čedar, edam, tilsit, kačkavalj, masdam i gauda.

BTZ 1120x180px

Protest proizvođača mleka održan je ponovo 10. marta, kada su blokirali most u Šapcu zbog katastrofalne situacije u mlečnom govedarstu. Tom prilikom Vukašin Baćina je rekao za Tanjug da trgovinski lanci masovno prestaju da kupuju sireve od naših mlekara i prelaze na kupovinu sireva od uvoznika. Mlekare su primorane da ulaze u kašnjenje sa isplatom mleka kao i u kašnjenje sa isplatom plata zaposlenima. Takođe, naglasio je, mlekare će biti primorane da otkazuju otkup mleka.

Evropska komisija tražila je od Srbije da povuče uvedene takse na uvoz mleka.

Adama Forapro 1120x180

Izvor: Ekapija 

Prethodni tekstIskusni vinski sudija otkriva kako prepoznati vrhunska vina
Sledeći tekstDoneta Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi za 2023. godinu

1 KOMENTAR

  1. Zašto preuzimati ispravno mleko od domaćih proizvođača
    Kada može da se kupuje u Poljskoj od bolesnih krava, i da se deklariše kao domaće.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime