Iskusni vinski sudija otkriva kako prepoznati vrhunska vina

0
83

Vino konzumirano u umerenim količinama, daje polet duhu i uzdiže ljudsku dušu za sprat više – to je samo jedan od razloga za ispijanjem te božanske tečnosti, koja je u Bibliji spomenuta 270 puta, a veliki poznavalac i ljubitelj tog pića, vinar, vinogradar i vicekonzul Vinskog viteškog reda „Sveti Dimitrije“ , 70-ogodišnji Crvenčanin, Mirko Marić, kaže da se u vinu treba uživati, i da se ono pije da bismo bili zdravi, zbog druženja sa dobronamernim ljudima, a treći razlog je od volje svakog pojedinca. Ovaj višestruko nagrađivani proizvođač vina iz Zapadnotelečkog vinogorja, je istinski uživalac, hedonista, ali i filantrop, jer kako kaže, vino je spona između ljudi i podstiče druženja, kojih u njegovoj mladoj, porodičnoj vinariji, ima napretek.

Adama Asorbital 1120x180

Vinograd se mora zavoleti ili izvaditi

Ovaj vitez vina kaže da se trud svakog vinogradara ogleda u čaši vina, na kraju godine. Da biste odnegovali kvalitetno grožđe, od 365 dana u godini, u vinogradu morate da provedete najmanje 200 dana, kaže Marić i dodaje da je njemu rad sa vinovom lozom ujedno i relaksacija, nikada se nije vratio iz vinograda umoran.

PROČITAJTE I...  Proizvodimo sve bolja vina

Vinograd se mora ili zavoleti ili izvaditi, trećeg načina nema. On ga nije izvadio, nastavio je porodičnu tradiciju, ali je uveo neke nove sorte grožđa.Među njima su Marselan, Sovinjon, Muskat Hamburg, Palava, Manconi, Probus i Frajla, od kojih se godišnje u Vinariji „Marija“, koja je dobila ime po Mirkovoj i Miličinoj ćerki Mariji, proizvede oko tri hiljade kvalitetnog vina.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Marići su brižljivo birali i nazive za svoja vina, koja bude razne asocijacije, među kojima se izdvajaju „Ljubavni roze“, „Rujna zora“, „Telečka rosa“. Ovaj vrsni poznavalac vina kaže da je privilegija piti vina iz bureta, a ne iz flaša. Vino iz bureta je „čedno“, netaknuto, dok su flaširana vina filtrirana, dodati su im stabilizatori, što umanjuje stepen užitka prilikom ispijanja.

Tehnolozi koji su svoje znanje iskoristili u proizvodnji vina

Mirko Marić je poznato ime u svetu vinarstva, učesnik je brojnih festivala i smotri vina, nekada kao učesnik, a nekada kao vinski sudija. Mirko i njegova supruga Milica, zajedno koračaju kroz život od studentskih dana, i oboje su svoj radni vek završili kao inženjeri tehnologije. Kako su nam rekli, ravnopravno su podelili sve obaveze u vinogradu i vinariji.

1120x180px

Svoje stručno znanje iskoristili su i u proizvodnji vina, a svesrdnu pomoć imaju i od svog sina, koji je takođe tehnolog. Iako je reč o kompleksnom tehnološkom procesu, dve su stvari ključne za dobar kvalitet vina, odaje nam tajnu naš domaćin. Prva je dan berbe, a druga dan flaširanja vina.

PROČITAJTE I...  Podizanje vinograda: Kako posaditi vinovu lozu i šta posle sadnje

Dvehiljade dvadeset i druga godina bila im je, kako ističe, jedna od boljih. Na naše pitanje, ima li računice u vinogradarstvu, Marić je odgovorio u šaljivom tonu, da kada bi pravio računicu, sigurno je ne bi bilo, ali, pošto je on ne pravi, računa ima.

Adama Soratel 1120x1080

Lista čekanja za vina i rakije porodice Marić

Najveća satisfakcija u njihovom radu su nagrade i priznanja na raznim manifestacijama koje se organizuju u slavu vina, jer žele da povrate stari sjaj vinogradarske tradicije u Crvenki, duge dva veka.

Njihova porodična vinarija, koja je počela sa radom 2013.godine, proizvodi i prirodnu lozovaču, komovicu, telečku mastiku i kajsijevaču, za koje u Crvenki i Kuli postoji „lista čekanja“ prilikom kupovine. Specifičnost njihove vinarije je što je ona smeštena na samoj obali Velikog Bačkog kanala, što bi porodica Marić volela da iskoristi kao svoju prednost, i da se svrsta u red vinarija, koja će goste primati sa reke, odnosno Velikog Bačkog kanala.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Mirko je u razgovoru objasnio kako se procenjuje kvalitet vina, o sumporu, završnici, boji i drugim elementima. To nećemo da prepričavamo, već treba da čujete direktno od njega i pogledate video prilog.

PROČITAJTE I...  Iskusni vinogradar otkriva: Ova vina najviše traže na domaćem tržištu

Sagovornik: Mirko Marić, vinogradar i proizvođač vina iz Crvenke, Vinarija „Marija“

Adama Tomigan XL 1120x180
Prethodni tekstHibrid KUKURUZA koji su PRIZVOĐAČI ocenili sa DESETKOM
Sledeći tekstPoljoprivrednik iz Zrenjanina morao da prospe dve i po tone mleka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime