Iskustva školovanog pčelara: Bez selidbe košnica nema ni zarade

0
296

Proizvodnja meda se pokazala kao veoma isplativo zanimanje, uz ne tako velika ulaganja. Od početka pandemije, cenu i potražnju u velikoj meri je formirala i novonastala situacija, pa je med znatno više tražen. Med iz Srbije, kao veoma kvalitetan, se dosta izvozi i u zemlje zapadne Evrope. Nikola Petrović iz Ljubovije, ima samo 26 godina, diplomirao je i završio master studije na poljoprivrednom fakultetu u Zemunu i odlučio da se vrati u rodno mesto Uzovnice, gde se njegova porodica bavi proizvodnjom meda. Izreka da je pčelarstvo “med na točkovima“ prati svakoga ko se bavi ovim poslom, jer bez selidbe sa jedne na drugu pašu nema ni zarade.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Priprema pčela za prezimljavanje na prvom mestu podrazumeva da im treba obezbediti dobre zalihe hrane, tj. kvalitetnog meda. Veoma je važno i da se tokom leta očiste pčele od opasnog krpelja poznate „Varoe“.

Temperaturne promene, nagli mrazevi i izmrzavanje bagrema u protekloj godini, a posle toga i suša koja je svima nanela nesagledive štete, doveli su do smanjena izvrcanog meda. Nikola kaže da nije zadovoljan količinom proizvedenog meda i da pamti i bolje godine.

Magnetic 1120x185px

Najnovija pčelarska praksa

Najnovija pčelarska praksa preporučuje da pčele krajem leta i početkom jeseni treba obavezno prihraniti sa nekoliko obroka sirupa, 8-15 litara, i u slučajevima kada u to vreme ima dovoljno meda u gnezdu. Ovo treba uraditi tako da se višak prirodnog meda iznad 15-20 kg oduzme od pčela, tj. iscedi, a potom se pčele, kada im se saće vrati, prihrane sirupom do potrebne ukupne količine hrane.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja meda u Mačvi

Priprema pčela za zimu je veoma važan zadatak u pčelarstvu. U gajenju ratarskih kultura važi narodna poslovica: „Kakva setva takva i žetva“. Ova se poslovica može primeniti i na gajenje medonosnih pčela. Naime, pčelarska godina počinje, u našim uslovima za pčelarenje, u toku avgusta, septembra, pa i oktobra. U to vreme treba obaviti određene radove u pčelinjaku radi što boljeg obezbeđenja uslova za prezimljavanje pčela.

ExelGrow Adama 1120x180

Država prepoznala značaj pčelarstva

Kada nije godina teška i sušna godina poput ove i kada su pčelinje paše dobre, pčelari kažu da je zarada “slatka” i da može lepo da se živi od proizvodnje meda. Nikola naglašava da pored mnogo rada i posvećenosti zarade ima, i dodaje da ovaj posao može da se radi samo uz mnogo ljubavi.

U ovom poslu, kao i u svakom drugom dolazi do nepredviđenih okolnosti koje desetkuju prihod i dovode do stagnacije. Naime, posle suncokretove paše, dogodio se presedan u pčelarstvu kada su Nikoli otišla skoro sva pčelinja drušva. Uzrok je ostao nerazjašnjen.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Dalji planovi ovog mladog pčelara kreću se u pravcu povećavanja broja društava kao i njihovog osnaživanja. Država je prepoznala značaj pčelarstva i nastavlja da podržava pčelare subvencijama. Podsticaji se ostvaruju u iznosu od 720 dinara po košnici. Stručnjaci kažu da prosečna 4-člana porodica u Srbiji može sasvim lepo da živi od 150 košnica, i da im to bude glavni izvor prihoda.

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Despotovcu

Sagovornik: Nikola Petrović, selo Uzovnice

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice
Prethodni tekstKako zaštititi pšenicu od bolesti i korova?
Sledeći tekstOdličan PROFIT u proizvodnji MALINE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime