Tužna slika mlečnog govedarstva: Najbolja grla odlaze u klanicu

0
657
krava mlecno govedarstvo vime
Foto: Pixabay

Slika govedarstva u Srbiji drastično se menja iz godine u godinu. Štale više nisu pune kao nekada, a sve veći broj stočara napušta proizvodnju mleka upravo iz razloga slabe rentabilnosti.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Đorđe Čizmaš iz Pančeva desetkovao je svoje stado koje je godinama stvarao i pažljivom selekcijom došao do najboljih grla uvezenih iz Austrije. Danas je slika njegove štale tužna, najbolja grla odlaze, dok on samo neke krave zadržava jer, kako kaže, nema srca sve da rasproda. Rentabilnosti nema. Na farmi trenutno ima 12 krava, isto toliko je otišlo u klanicu, i to što je ostalo na farmi pitanje je dana kada će da se proda, kaže Đorđe.

Do kvalitetnog stada teško se dolazi, potrebno je dosta vremena, ljubavi i ulaganja. Đorđe u ovom trenutku u mlečnom govedarstvu nema nikakvu zaradu. Štalski  prosek je dobar i iznosi oko 25 litara, neke krave daju i 30, što je odlično, ali i pored toga nema zarade zbog sramotno niske cene mleka.

Magnetic 1120x185px
Agrosaveti---mleno-govedarstvo---krave---mleko---Klenj---03
Foto: Vertigo produkcija/U našem ataru

Bikove su tovili i prodavali po ceni od 175 dinara po kilogramu što je isto niska cena. Svi u lancu do maloprodaje dobro zarade osim seljaka, žali se Đorđe Čizmaš.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Sanadu

Subvencije države dobro dođu svakom stočaru, ali kasne i po godinu dana, što je veliki problem. Uprkos dobrom štalskom proseku ovih simentalki, nema računice u proizvodnji.

ExelGrow Adama 1120x180

Upitali smo našeg sagovornika kakvi su mu planovi za dalje i da li će farma uopšte opstati i da li će nastaviti mlečno govedarstvo. Rekao nam je da će zbog velike ljubavi prema životinjama ubuduće kravu držati kao kućnog ljubimca, jednu da se nađe za domaćinstvo. Krave su dobre , ističe on, nisu one krive, već niska cena mleka.

Ako neko dodje na vrata farme Đorđe prodaje mleko za 50 dinara po litri, i kada ga pitaju zašto tako jeftino prodaje, on kaže da mu je bolje I tako nego da mlekari proda za 20 dinara po jednoj litri.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Sve dok cena jedne litre mleka koju stočari prodaju obližnjim mlekarama bude jeftinija od jedne litre flaširane vode, dotle zarade neće biti, a farmeri će biti primorani da klanicama rasprodaju najkvalitetnija grla stoke.

PROČITAJTE I...  Stočari tvrde: Imlek plasirao neistinu o povećanju otkupne cene mleka

Sagovornik: Đorđe Čizmaš iz Pančeva

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice
Prethodni tekstMalčiranje: Različite vrste malča, prednosti i mane
Sledeći tekstVerem trava ili divlji bosiljak: Popravlja raspoloženje, poboljšava pamćenje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime