Kupinari, obratite pažnju na žutu rđu lista i stabla kupine

0
437
Agrosaveti - Nema otkupljivača kupina 01

Žuta rđa lista i stabla kupine je zaraza koja prouzrokuje značajne štete, jer dovodi do sušenja mladih izdanaka. Upravo sada su uočeni simptomi, a ovo su preporuke Prognozno izveštajne službe zaštite bilja kako da zaštite svoje voćke.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Žuta rža lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis) najviše štete prouzrokuje na osetljivim sortama kupine, kao što je Thornfree.

Simptome ćete uočiti na svim nadzemnim delovima biljaka, a najviše na lišću i izdancima. Naime, krajem vegetacije na naličju lista rodnih lastara pojavljuju se sitne, žute tačkice, koje su nekada toliko brojne da potpuno prekriju površinu lista u vidu žute brašnaste prevlake.

Kalif i Mistral 1120x180
rdja kupine stablo
Foto: Žuta rđa na stablu kupine / PIS Vojvodina

Zbog jakog napada patogena izdanci slabe, zaostaju u porastu i suše se, a može doći i do prevremnog opadanja lišća sa rodnih grančica.

rdja kupine list
Foto: Žuta rđa na listu kupine / PIS Vojvodina

Što se tiče hemijskih mera zaštite, u ovom periodu, PIS preporučuje primenu preparata na bazi bakra, kao što je Nordox 75 WP (a.m. bakar-oksid) u koncentraciji 0,2%. Neposredno pre tretmana, izdanke koji su doneli rod i izdanke sa simptomima bolesti treba orezati do osnove, izneti iz zasada i uništiti.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Tretman obaviti u najtoplijem delu dana po mirnom i suvom vremenu, sa što većom količinom tečnosti.

PROČITAJTE I...  Uzgoj kupina u Šumadiji

Za subijanje ovog, ali i drugih patogena ne treba zaboraviti da su najbitnije preventivne mere. Zato svoj zasad treba često proveravati, kako bi se na vreme primetile promene. Orezivanje i uništavanje obolelih izdanaka nakon berbe, te sakupljanje obolelog lišća i njegovo uklanjanje su važne preventivne mere, kao i adekvatna prihrana biljaka đubrivima.

MPS2022 GBaneri

Izvor: PIS Vojvodina

Prethodni tekstPrebrodili gubitak 100 vagona luka: Tandem koji ne priznaje neuspehe
Sledeći tekstRusija ograničava izvoz azotnih đubriva na 6 meseci, Turska zaustavila isporuke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime