Srbija posle 40 godina dobija dva nova nacionalna parka

0
165
stara planina wiki
Foto: Wikimedia, autor: Leontije mirotvorac - CC BY-SA 4.0 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stara_planina16.jpg

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović izjavila je da su područja Stare planine i planina Kučaj-Beljanice od sada pod najvišim stepenom zaštite države, jer je pokrenut postupak njihove zaštite i to kao nacionalnih parkova.

Adama Asorbital 1120x180

Vujović je istakla da su ovo prva dva nacionalna parka koja će biti proglašena u Srbiji nakon 40 godina, a taj status su zaslužila zbog velikog prirodnog bogatstva na svojim teritorijama.

Studije za nove nacionalne parkove koje je izradio Zavod za zaštitu prirode, danas su postavljene na sajt Ministarstva zaštite životne sredine, a od tog momenta je i zvanično pokrenut postupak zaštite, odnosno već su na snazi svi režimi i mere zaštite koje studije sadrže, objasnila je Vujović.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Predviđeno je da se, kada se postupak okonča, Nacionalni park Stara planina prostire na 116.000 hektara, a Nacionalni park Kučaj-Beljanica na oko 45.000 hektara. Za nas je izuzetno važno da nastavimo da brinemo o prirodi i da sva prirodna dobra na najbolji način sačuvamo za buduće generacije. Zato smo i pokrenuli postupak i proglasićemo ove dva područja nacionalnim parkovima, u kojima priroda uživa najveći stepen zaštite, rekla je ministarka.

PROČITAJTE I...  Povratak beloglavog supa na Staru planinu

Kako je rečeno, zaštićeno područje Stara planina jedno od najvrednijih i najposećenijih u Srbiji, koje pored lepote pejzaža, odlikuje i bogatastvo biljnog i životinjskog sveta, dok je Kučaj-Beljanica šumsko područje, sa očuvanim hrastovim i bukovim šumama, ali i pećinama, klisurama i kanjonima.

Adama Tomigan XL 1120x180

Stara planina je do sada imala status parka prirode, te da će proglašenjem nacionalnog parka dobiti maksimalan stepen zaštite, a područje Kučaj-Beljanice je sada prvi put pod zaštitom.

Inače, u Srbiji su poslednji put proglašeni nacionalni parkovi Tara i Kopaonik 1981. godine.

KWS banner 728x90

Izvor: Vlada Republike Srbije

Prethodni tekstHibrid KUKURUZA rane FAO GRUPE 330, pogodan za SUŠNE uslove
Sledeći tekstREZIDBA ŠLJIVE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime