Finansiranje zaštićenih prirodnih područja u Srbiji

0
1577
Agrosaveti - Finansiranje zaštićenih prirodnih područja u Srbiji 09

Za većinu, nacionalni parkovi i parkovi prirode su mesta na koja se odlazi vikendom, sa porodicom na piknik ili kako bi se u miru prošetalo šumama. I dok uživamo u predelima često zanemarujemo činjenicu da te parkove neko održava i o njima vodi računa.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Finansiranje zaštićenih prirodnih područja u Srbiji 06

Mnogi od nas ne znaju na koji način parkovi opstaju i odakle se finansiraju, imaju li sopstveni izvor prihoda ili su samo još jedna rupa u koju se sliva novac iz državnog budžeta. Kako navodi upravnik Parka prirode „Stara planina“, Šumskog gazdinstva „Pirot“ Javnog preduzeća „Srbijašume“ Igor Petrović, Park na čijem je čelu finansira se na tri načina.

Agrosaveti - Finansiranje zaštićenih prirodnih područja u Srbiji 05Prvi način finansiranja zaštićenih prirodnih područja

„Prvi i za nas novi način finansiranje jeste naplata naknada obveznicima u Parku prirode. To su pravna i fizička lica koja na bilo koji način prihoduju i bave se aktivnostima razvoja svojih delatnosti i jednog vida proizvodnje.“

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti - Finansiranje zaštićenih prirodnih područja u Srbiji 04

„Sva sredstva naplaćena preko naknada, kojih je bilo blizu 40 miliona, su vraćena kroz programe i aktivnosti koje smo mi definisali da ćemo uraditi u narednom periodu“ – saznajemo od Igora Petrovića.

PROČITAJTE I...  Podrška u razvoju organske poljoprivrede

Drugi način finasiranja parkova prirode

Sprovodi se iz državne kase – „Vlada Republike Srbije odvaja za sva zaštićena područja u državi određenu sumu novca. Ministarstvo dalje raspoređuje, opet po programima, ta sredstva upravljačima i oni odlučuju šta će se sufinansirati.“

Agrosaveti - Finansiranje zaštićenih prirodnih područja u Srbiji 08

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine sufinansira određene radove i aktivnosti u parkovima prirode, a sve skladu sa programskim aktivnostima koje je upravljač parka dužan da donese.

Treći način finansiranja zaštićenih prirodnih područja

Treći način finansiranja zaštićenog područja dolazi kroz sopstveni rad i sopstvene prihode koji se ostvaruju ne samo sečom šuma i prodajom drveta, već i  preko različitih projekata.

Agrosaveti - Finansiranje zaštićenih prirodnih područja u Srbiji 07

Finansirane aktivnosti uključuju praćenje retkih zaštićenih vrsta, uređenje pešačkih staza, realizacija sportskih aktivnosti ali i edukacija svih posetilica zaštićenog područja.

Agrosaveti - Finansiranje zaštićenih prirodnih područja u Srbiji 02U Parku prirode „Stara planina“ recimo, jedan od projekata sproveden 2015. godine ticao se monitoringa noćnih ptica grabljivica.

Agrosaveti - Finansiranje zaštićenih prirodnih područja u Srbiji 01

Dugoročan i možda najvažniji projekat je stimulacija povratka mladih u sela Stare planine koja su naseljena pretežno starim stanovništvom, a sve kroz razvoj stočarstva, pčelarstva i seoskog turizma. Ipak, kada će i u kolikoj meri taj plan biti realizovan, ostaje da se vidi.

PROČITAJTE I...  Za odgajivački program u Vojvodini 50 miliona dinara

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstNajbolji orači odmeriće snage u Srbobranu
Sledeći tekstProizvodnja lešnika u selu Banjani

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime