Zaštita VINOVE LOZE od NISKIH temperatura i priprema za REZIDBU

0
135
Agrosaveti - Voćarsto i vinogradarstvo u Negotinu - 02

Zaštita vinove loze od niskih temperatura je veoma važna, jer one mogu naneti veliku štetu vinogradu, posebno u vreme kretanja vegetacije. Izmrzavanje pupoljaka je bitno odrediti, jer na osnovu tog podatka može da se proceni početak i intezitet rezidbe.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Vinovoj lozi mogu da naštete pozni prolećni mrazevi, rani jesenji mrazevi i niske zimske temperature. Stone sorte su manje otpornije na niske temperature od vinskih sorti. U zavisnosti od sorte, stanja vinograda i dužine trajanja niskih temperatura zavisiće i stepen oštećenja.Oštećeni delovi na preseku su žuto smeđe ili crne boje i na proleće počinju da se suše i trunu.

Zaštita vinove loze pre i posle ledenih dana

Vinova loza je najotpornija na niske temperature tokom zime, kada je u fazi mirovanja, ukoliko je blagovremeno pripremljena za ovaj period.

Adama Sultan 1120x180

Zagrtanje prizemnih delova čokota je obavezna preventivna mera zaštite. Obavlja se u jesen, kada se radi i redovna jesenja obrada zemljišta.

Ako je reč o niskim oblicima čokota, zagrtanjem treba da se pokrije minimum 3-5 okaca na lastarima. Ukoliko se obavlja mešovita rezidba, zagrtanjem se pokrivaju lastari koji će se na proleće koristiti za rezidbu na lukove.

pylon galenika jan 023

Kod čokota sa srednje visokim i visokim stablom zagrće se prizemni deo čokota sa kondirima za zamenu u slučaju izmrzavanja.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita VINOVE LOZE od štetočina i bolesti

U našim klimatskim uslovima, na niske temperature najosetljivija su okca, a za njima lastari. Okca mogu da podnesu temperaturu do -15 stepeni Celzijusovih, ali samo ako ona traje nekoliko sati. Međutim, ako potraje više dana, javiće se masovna oštećenja okaca.

KWS banner 728x90

Vinova loza je najosetljivija na niske temperature u vreme kretanja vegetacije. Tada okca stradaju već na minus dva-tri stepena, a mlado lišće i cvasti na minus jedan i po stepen Celzijusov. Zato je jako važno da se  izbegavaju sorte koje rano počinju sa vegetacijom i da se svake godine prati kad su kasni prolećni mrazevi.

Što se tiče zaštite nakon što su prošle niske temperature, ona uključuje adekvatno orezivanje, intezivnu zaštitu preparatima i  đubrenje, a kako bi vinova loza bolje obnovila vegetativni i rodni potencijal.

Priprema za rezidbu

Pre nego što se uradi rezidba, preporuka je da se proceni stepen izmrzavanja. To se radi pravljenjem preseka organa, kao što su okca i lastari. Na osnovu tog podatka može se odrediti početak i intezitet rezidbe. Kako bi se nadoknadio broj izmrzlih okaca treba ostaviti veći broj okaca po čokotu.

PROČITAJTE I...  Zelenom rezidbom do boljeg kvaliteta grožđa

Prazinik vinogradara Sveti Trifun je simboličan početak rezidbe vinove loze. Međutim, treba voditi računa o vremenu i sačekati da prođe period niskih temperatura. Na manjim površinama i u mladim vinogradima obično se sa rezidbom počinje u drugoj polovini marta. Za kraj, preporučujemo da pročitate članak: Opšta tehnička pravila rezidbe vinove loze.

Izvor: PSSS
dipl.inž Radomir Bušatović, Magdalena Todorović

Prethodni tekstCena šarana skočila kao nikad, najavljuje se novo poskupljenje
Sledeći tekstSvinjska kuga u Braničevskom okrugu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime