Nega jagode posle berbe: Zakidanje stolona

0
718
Agrosaveti jagoda kucica 05

Jagoda je voćka sa najkaćim životnim vekom. U zavisno od sorte i načina gajenje može da se obezbede i dve berbe godišnje. Da bi se iskoristili svi potencijali ne treba zapostaviti negu nakon berbe, u koju spada i zakidanje stolona.

Spyrale Adama 1120x1080

Produkcija stolona i živića u proizvodnim zasadima jagoda zavisi od više faktora, kao što su sorta, tip zemljišta, koliko je obezbeđeno vode, ishranjenost bokora… Stoloni se počinju intezivno razvijati nakon završetka berbe jagoda, od juna do septembra.

Upravo u tom period potrebno je redovno ih zakidati, u fazi kada dostignu dužinu 10-15 cm. Pošto se razvijaju trošeći hranu od matične biljke, slabe njen razvoj i negativno utiču na prinos i kvalitet plodova u narednoj godini. Primenom ove pomotehničke mere prinos se može povećati i do 50 posto u odnosu na zasade gde su stoloni pušteni da se slobodno razvijaju.

LIBRETO 1120x180

Stoloni se ne zakidaju jedino u slučaju kada se koriste za podizanje novog zasada. Uslov za to je da su dobrog zdravstvenog stanja. Uklanjanje stolona se obavlja ručno makazama ili nožem. Ne preporučuje se čupanje kako ne bi došlo do povređivanja čitave biljke. U zasadima u kojima se ne koristi malč folija uklanjanje stolona se može obaviti mehanizovano – prilikom međuredne obrade.

PROČITAJTE I...  Ishrana zasada jagode
Prethodni tekstLekovitost mirišljave lavande
Sledeći tekstTakmičenje ”Domaćinstvo koje su izabrale laste“ od 20. do 30. maja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime