Odlučili da gaje rezano cveće i nisu se pokajali

0
279
cvece
Foto: Vertigo produkcija - U našem ataru

Uzgoj rezanog cveća je podgrana koja ima najveći udeo u sektoru proizvodnje ukrasnog bilja po proizvodnom kapacitetu ali i proizvodnoj vrednosti. Cvećari kažu da je period kada se najbolje prodaje između novembra i maja. Uzgajivači rezanog cveća prate tržište te u skladi sa njim i proizvode. Rununkulus, lizijantus, božur i pampas neke su od najtraženijih vrsta poslednjih godina.

Spyrale Adama 1120x1080

Vodeći se time porodica Panić iz Vilova od pre nekoliko godina  bavi se proizvodnjom rezanog cveća. U pet plastenika gaje samo one vrste koje se traže na tržištu. Najzastupljeniji je lizijantus, po kome i nosi naziv njihovo gazdinstvo.

Luzijantus

Ovaj raskošan cvet može da nikne iz sitnog semena ali je to prilično teško za početnike obzirom da je za klijanje i nicanje potrebno dugo vremena, te se oni koji ga gaje u baštama ili plastenicima odlučuju za kupovinu već gotovih sadnica sa pupoljkom

LIBRETO 1120x180

Mekih latica, koje obavijaju jedna drugu podsećajući na otvoreni pupoljak ruže, i ovalnog lisća, u bojama od bele do roze, lizijantus je dugo bio simbol iskrene, duboke i romantične želje. Vremenom, njegovo značenje se malo promenilo, tako da danas možemo reći da simboliše ljubav  i harizmu.

PROČITAJTE I...  PERLIT: Tajna uspešnog uzgoja povrća i cveća

Plastenička proizvodnja cveća, ali i na otvorenom

Većina proizvodnje se obavlja u plastenicima, tako da na nju ne utiču klimatski uslovi. Ovo cveće voli peskovito ilovasto zemljište sa dobrom propusnošću i visokim sadržajem organske materije, neutralna tla, tako da je idealan raspon pH vrednosti od  6,5 do 7,50

Iako su krenuli sa svinjarstvom i ratarstvom, životne okolnosti nametnule su Dragani rad od kuće, te su plastenici bilo idealno rešenje.

Dragana nam otkriva da posao, pored ljubavi koje cveće iziskuje, mora da se obavlja pedantno i precizno, kako bi svaki cvet koji stigne u cvećaru izgledao kao da je malo pre ubran.

U pet plastenika najviše posla ima tokom letnjih meseci. Domaćini se ne žale nego kroz smeh pričaju da se dese dani kada ne stižu sve da oberu te im se čini da kako režu na istom mestu izbija novi cvet.

Cvet lizijantusa je sličan ruži, a javlja se u nijansama plave, ljubičaste, svetlozelene, lila i bele boje.Nežnom lizijantusu odgovara toplo vreme, ali ne i direktna izloženost suncu, voli stalno prihranjivanje i redovno i umereno zalivanje.

PROČITAJTE I...  VALIPINI: Ukopani plastenik kao rešenje za jeftiniji uzgoj povrća

Bitno je na početku stvoriti dobre uslove, postaviti kvalitetan plastenik i imati dobar rasad, plodovi rada u vidu magičnog cveta koji opstaje u vazi i preko dve sedmice donose lepu zaradu, zaključuju naši domaćini.

Opširnije možete pogledati u video prilogu:

Sagovornici: Dragana i Bogdan Panić,plasteničke proizvodnje „Lizijantus MB Vilovo“

Prethodni tekstTakmičenje ”Domaćinstvo koje su izabrale laste“ od 20. do 30. maja
Sledeći tekst7 BESPLATNIH PRIHRANA za biljke direktno IZ vaše KUHINJE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime