Zabranjeno postavljanje košnica na Fruškoj gori bez najave

0
2131
Agrosaveti - Postavljanje kosnica na Fruskoj gori 01

Pčelari koji ne prijave boravak na Fruškoj gori biće u obavezi da pomere košnice, kao i da plate propisane kazne zbog korišćenja zaštićenog dobra bez saglasnosti upravljača.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

JP ”Nacionalni park Fruška Gora”, Savez pčelarskih organizacija Srbije i Društvo pčelara ”Jovan Živanović” iz Novog Sada napisali su zajedničko saopštenje za sve pčelare koji dovoze svoje košnice na područje teritorije Nacionalnog parka Fruška gora, da su u obavezi da nadležnim organima prijave svoj boravak i dolazak na pčelinju pašu, uz navođenje tačnih podataka (kontakt podaci i broj košnica).

U skladu sa važećom zakonskom regulativom, pčelari koji ne prijave nadležnima boravak na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora, biće u obavezi da plate propisane naknade za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra po košnici (tzv. ,,pašarina“), s obzirom na to da je i dalje na snazi propis koji nalaže plaćanje ovih troškova, odnosno još uvek nije donet propis kojim se ova obaveza ukida.

Adama Sultan 1120x180

Takođe, pčelari koji ne prijave boravak biće u obavezi da svoje košnice pomere sa područja koje su zauzeli, kao i da plate propisane kazne s obzirom da koriste zaštićeno dobro bez saglasnosti upravljača.

PROČITAJTE I...  Uzgoj krava na otvorenom u selu Stubline

Pčelari koji prijave boravak, u skladu sa dogovorom Društva pčelara ”Jovan Živanović” i JP ”Nacionalni park Fruška gora” oslobođeni su obaveze plaćanja ”pašarine”.

galenika pylon 1120x85

Društvo pčelara ”Jovan Živanović” poziva sve pčelare da postupaju savesno, u skladu sa dobrom pčelarskom praksom i prijave svoj boravak na broj telefona: 064/83-77-071 Miroslavu Jakavačkom.

Kako je već objavljeno javnosti i pčelarima, u skladu sa sporazumom između JP ”Nacionalni park Fruška gora” i Društva pčelara ”Jovan Živanović” iz Novog Sada započet je projekat mapiranja Fruške gore, a u cilju regulisanja korišćenja pčelinje paše od strane pčelara, što je svim savesnim pčelarima u interesu.

Izvor: Agronews, Agrosmart

Prethodni tekstProizvodnja paprike na otvorenom u selu Ravnje
Sledeći tekstAKTUELNA ZAŠTITA VINOVE LOZE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime