Zabranjeno postavljanje košnica na Fruškoj gori bez najave

0
2193
Agrosaveti - Postavljanje kosnica na Fruskoj gori 01

Pčelari koji ne prijave boravak na Fruškoj gori biće u obavezi da pomere košnice, kao i da plate propisane kazne zbog korišćenja zaštićenog dobra bez saglasnosti upravljača.

Adama Asorbital 1120x180

JP ”Nacionalni park Fruška Gora”, Savez pčelarskih organizacija Srbije i Društvo pčelara ”Jovan Živanović” iz Novog Sada napisali su zajedničko saopštenje za sve pčelare koji dovoze svoje košnice na područje teritorije Nacionalnog parka Fruška gora, da su u obavezi da nadležnim organima prijave svoj boravak i dolazak na pčelinju pašu, uz navođenje tačnih podataka (kontakt podaci i broj košnica).

U skladu sa važećom zakonskom regulativom, pčelari koji ne prijave nadležnima boravak na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora, biće u obavezi da plate propisane naknade za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra po košnici (tzv. ,,pašarina“), s obzirom na to da je i dalje na snazi propis koji nalaže plaćanje ovih troškova, odnosno još uvek nije donet propis kojim se ova obaveza ukida.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Takođe, pčelari koji ne prijave boravak biće u obavezi da svoje košnice pomere sa područja koje su zauzeli, kao i da plate propisane kazne s obzirom da koriste zaštićeno dobro bez saglasnosti upravljača.

PROČITAJTE I...  Ishrana i njen uticaj na zdravlje visokomlečnih krava

Pčelari koji prijave boravak, u skladu sa dogovorom Društva pčelara ”Jovan Živanović” i JP ”Nacionalni park Fruška gora” oslobođeni su obaveze plaćanja ”pašarine”.

1120x180px

Društvo pčelara ”Jovan Živanović” poziva sve pčelare da postupaju savesno, u skladu sa dobrom pčelarskom praksom i prijave svoj boravak na broj telefona: 064/83-77-071 Miroslavu Jakavačkom.

Kako je već objavljeno javnosti i pčelarima, u skladu sa sporazumom između JP ”Nacionalni park Fruška gora” i Društva pčelara ”Jovan Živanović” iz Novog Sada započet je projekat mapiranja Fruške gore, a u cilju regulisanja korišćenja pčelinje paše od strane pčelara, što je svim savesnim pčelarima u interesu.

Adama Soratel 1120x1080

Izvor: Agronews, Agrosmart

Prethodni tekstProizvodnja paprike na otvorenom u selu Ravnje
Sledeći tekstAKTUELNA ZAŠTITA VINOVE LOZE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime