Mnogi kažu da je smokva jedna od najzdravijih voćki, a evo i šta sve čini za naše zdravlje.
Porcija od 80g svežih smokava predstavlja otprilike 2 ploda srednje veličine. Samo 30g ovog suvog voća je ekvivalent 80g svežeg. U nastavku je top 5 benefiti koje smokva čini za naš organizam i naše zdravlje.
Pospešuje rad probavnog sistema
Smokve često preporučuju za ishranu i poboljšanje rada creva, jer deluju kao prirodni laksativ zbog visokog sadržaja vlakana. One imaju i prebiotička svojstva, hrane crevne bakterije i održavaju zdravo crevno okruženje, što kao rezultat daje poboljšano varenje.
Smokva je bogata antioksidansima
Smokve, posebno sveže i zrele, bogate su zaštitnim biljnim jedinjenjima koji se nazivaju polifenoli. Ova jedinjenja imaju zaštitna antioksidativna svojstva, što znači da sprečavaju kiseonik da reaguje sa drugim hemijskim jedinjenjima i nanesu štetu ćelijama i tkivima, što ih čini ključnim za upravljanje oksidacijom.
Reguliše krvni pritisak
Mnogi od nas konzumiraju previše soli koja se nalazi u prerađenim proizvodima. Visok unos natrijuma može da dovede do nedostatka kalijuma, a ova neravnoteža može da dovede do visokog krvnog pritiska. Ishrana bogata voćem i povrćem, što uključuje i sveže smokve, povećava prirodnim putem nivo kalijuma i stoga pomaže u regulisanju krvnog pritiska.
Čuva kosti
Smokve su dobar izvor minerala koji su neophodni za kosti, što uključuje kalcijum, magnezijum i fosfor. Posebno su bogate kalcijumom, a neke studije sugerišu da sadrže 3,2 puta više kalcijuma od drugog voća.
Pomaže u kontroli telesne težine
Smokve su prirodno bogate dijetetskim vlaknima i prepune vitaminima i mineralima. Zbog toga mogu biti koristan dodatak ishrani za poboljšanje nutritivne gustine vaše ishrane, a zauzvrat će vam pomoći da kontrolišete telesnu težinu. Naime, hrana bogata vlaknima pruža osećaj sitosti i može da smanji glad i želju za hranom.
Važna napomena: Primena lekovitih biljaka i/ili lekovitih delova biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja, obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.
Referenca: BBC Good Food