Čičak: Za nekog korov, a za nekog lek

0
2096
Cicak korov lekovite biljke
Foto: Pixabay

Čičak je svima dobro poznati korov, ali se često zanemaruju njegova lekovita svojstva koja su poznata širom sveta jako dugo. Najpoznatije je čičkovo ulje za oporavak i negu kose, ali to nije jedina stvar koju ova biljka može da učini za nas.

Adama Asorbital 1120x180

Čičak je veoma rasprostranjena dvogodišnja korovska biljka koja se može naći na zapuštenim mestima, pored puteva i oko naselja. Cveta od jula do avgusta. U lekovite svrhe najčešse se koristi koren koji je vretenast i može biti dugačak do 60 cm. Međutim, lekoviti su listovi i seme. Dvogodišnje korenje sakuplja se u proleće i jesen, listovi dok su još mladi, a seme kad sazri.

„Travari Srbije“ navode da koren čička deluje protiv otrovno, da pospešuje izlučivanje mokraće i znoja, te čisti krv. Takođe, koristi se u lečenju svih vrsta čireva, pomaže u ublažavanju reume, kožnih ekcema, išijasa, osipa…Koren čička se, takođe, često koristi kao sastavni deo čajnih mešavina koje se preporučuju onima koji pate od dijabetesa.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Čaj od mladog lišća čička upotrebljava se protiv raznih osipa, gnojnih rana i ranica u ustima.

PROČITAJTE I...  Beli slez – gajenje i upotreba u lekovite svrhe

Seme čička jače deluje od korena i lista i koristi se za sve bolesti za koje se upotrebljavaju koren i list.

1120x180px

Na sajtu Instituta „Dr Josif Pančić“ moguće je kupiti čaj od korena čička. Kako navode, jednu kašičicu usitnjenog korena čička treba preliti sa oko 200 ml hladne vode. Kratko prokuvati, sud poklopiti i nakon 10 minuta procediti. Pije se nekoliko puta dnevno posle jela po šolja čaja. Ipak, ne preporučuje se za upotrebu tokom trudnoće i dojenja.

Važna napomena: Primena lekovitog bilja je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Adama Soratel 1120x1080

Izvori: Priručnik o lekovitim biljkama, Institut Dr Josif Pančić, Travari Srbije

Prethodni tekstZabeležen rast otkupne cene svinja u klanicama na području Šapca
Sledeći tekstUzgoj kokošaka: Fermentisana hrana tajna kvalitetnih jaja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime