Voćar poklanja 10 tona višnje: Neka barem ljudi prave džem

0
227
Agrosaveti---visnja---sljiva---malina---grozde---Drenca---03
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Zbog niske otkupne cene višnje, voćari sa juga Srbije odustaju od berbe. Neki seku svoje zasade, a Rajko Krstić iz sela Čiflik kraj Bele Palanke pozvao je pre par dana narod da dođe i besplatno uzme njegove višnje za pripremu džemova, sokova, kompota.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Krstić je za Nova.rs rekao da ima zasad višanja na jednom hektaru koji je ove godine rodio oko 10 tona, ali da mu se ne isplati da rod prodaje otkupljivačima po ceni od 30 dinara po kilogramu. Kako kaže, po toj ceni može samo da plati berače i troškove transporta. Naime, ranije su otkupljivači dolazili kamionima da prevezu višnju, sada oni moraju sami da ih dovoze do otkupne stanice. Ovo nisu jedini problemi sa kojima se uzgajivači višnje susreću.

„Ja živim na selu, ali umem da izračunam da bi me berba 10 tona višanja koštala 300.000 dinara. Kada bi otkupna cena višnje bila 40 dinara, dobio bi 100.000 dinara, koje ko zna kada bi naplatio. Otkupljivači kažu isplatiće za dva, tri ili pet dana, ali to ode u mesec dana, a nekada i u tri ili pet meseci“, objašnjava Krstić.

ExelGrow Adama 1120x180

Voćari u potpunosti zavise od otkupljivača

Kako navode poljoprivredni stručnjaci, glavni problem je što vočari u potpunosti zavise od otkupljivača, jer nemaju hladnjače gde bi se kompletan rod višnje sačuvao i ponudio po realnoj tržišnoj ceni. Podsećaju da hladnjača “Voćar” u selu Aleksandrovu između Merošine i Niša ne radi više od dve decenije, a njen kapacitet je 10.000 tona. Kazali su da bi osposobaljavanjem te hladnjače pod okriljem države ili uspešnom privatizacijom bitno bili promenjeni uslovi na tržištu.

PROČITAJTE I...  Vinogradarsko voćarska proizvodnja u selu Drenča

Izvor: Nova 

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185
Prethodni tekstŠta jedna smokva na dan čini za naš organizam
Sledeći tekstGodišnje osuše preko 20 tona raznog voća, a potražnja raste

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime