Blagodeti belog luka na ljudski organizam gotovo su svima poznate. Međutim, često se pitamo koliko dugo treba da ga konzumiramo i kako, da bismo imali zdravstvenih koristi.
Beli luk je našao široku primenu u narodnoj medicini mnogih naroda. Njegova lekovita svojstva su bila poznata još u starom Egiptu. Herodot je opisivao da su robove koji su gradili piramide hranili belim lukom kako bi ostali zdravi. Aristofan je savetovao grčkim sportistima da ga redovno konzumiraju.
Važno je istaći da je nauka potvrdila ono što je narod empirijski uočavao i prenosio sa kolena na koleno o belom luku, kao tradiciju. Zanimljivo je da je lekar M. Vlajković, još 1923. godine odbranio doktorsku disertaciju medicinskih nauka o belom luku u terapiji protiv tuberkuloze u Francuskoj.
Kako se jede beli luk
Beli luk ima antimikrobno delovanje, a to zapravo znači da ima antibakterijsko, antivirusno i antigljivično delovanje. Međutim, sveži beli luk u izvornom (neozleđenom) stanju sadrži alijin koji nema antimikrobna svojstva. Tek kada se čen zgnječi, secka ili žvaće, pod dejstvom prisutnog enzima aliinaze, aliin se razlaže na alicin koji je odgovoran za miris belog luka i koji ima antimikrobna (baktericidna) svojstva. Autooksidacijom alicin prelazi u ajoen (trans i cis oblik) koji imaju antitrombotično delovanje, objašnjava Stetoskop. Zato se sugeriše da se sveži čenovi oljušte i iseckaju ili zgnječe, i ostave 5-10 minuta da odstoje, a pre konzumacije.
Mario Labudović, osnivač Aura centra za zdravlje kaže da bi beli luk trebalo da konzumiramo minimum 10 dana redovno i to po 2 čena dnevno.
Uticaj na zdravlje
Prvo što će se desiti je značajno povećanje imuniteta, te pobošljanje funkcija srca i krvotoka. On može da smanji visok krvni pritisak i sprečava nastanak krvnih ugrušaka.
Pored navedenog, a ništa manje bitno, redovnom konzumacijom se poboljšava funkcija mozga. Takođe, podiže nivo energije na dnevnom nivou, što je jako važno za osobe koje pate od hroničnog umora ili se bave sportom.
Ova blagodetna biljka se preporučuje populaciji u starijim godina, a posebno ženama u cilju sprečavanja razvoja osteoporoze. Takođe, karakteriše ga osobina da suzbija upale hroničnih bolesti.
Beli luk se još koristi i u ginekologiji (za lečenje bakterijske vaginoze), kao i kod problema sa zubima, kao što su parodontoza, komplikacija posle vađenja zuba, a našao je primenu i u dermatologiji, kao sredstvo protiv opadanja kose.
I kada pomislite da je kraj – nije. Bei luk ima snažan antikancerogeni potencijal. Eksperimentalno je dokazano da je efikasan protiv MTK sarkoma kod albino pacova, navodi Stetoskop, a ekstrakt belog luka zaustavlja mitozu kancerogenih ćelija u svim fazama. Posebna prednost terapije belim lukom je izostanak sporednih neželjenih efekata.
Važna napomena: Primena lekovitih biljaka i/ili lekovitih delova biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja, obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.