Mladi agronom Aleksandar Bulović iz Gradiške, autor je zapažene knjige o organskoj poljoprivredi. Bulovićeva knjiga, koja je objavljena pre dve godine i postala u susednoj Hrvatskoj pravi hit, naišla je na veliku pažnju i u Srbiji.
Mladi agronom iz Gradiške, inače instruktor poljoprivrede u Kazneno-popravnom zavodu u Banjaluci Aleksandar Bulović ovih dana završava drugo prošireno izdanje stručne knjige „Poljoprivreda bez pesticida“. Bulovićeva knjiga, koja je objavljena pre dve godine i postala u susednoj Hrvatskoj pravi hit, naišla je na veliku pažnju i u Srbiji, dok je u Republici Srpskoj i BiH manje zapažena. Upravo su Hrvati i inicirali drugo dopunjeno izdanje.
Ovaj sjajni autor, koji se u knjizi posvećuje tradicionalnoj poljoprivredi uz puno poštovanje prirode, kaže da je u dopunjenom izdanju posebno obradio rusku tradicionalnu poljoprivredu, kao i primere iz Velike Britanije, odnosno iz iskustva baštovana princa Čarlsa.
Potencijal za proizvodnju organske hrane
„Mi imamo neslućene mogućnosti za proizvodnju organske hrane. Plodno zemljište, čistu vodu i vazduh, dobre autohtone sorte, organska đubriva na svakom koraku, nenarušenu prirodu i mnogo toga. Nisam izmislio toplu vodu, već sam sve to posložio u knjigu, a naravno sve sam isprobao na svom imanju na selu i u bašti KPZ u Banjaluci“ – tvrdi Bulović.
Bulović namerava da organskom proizvodnjom „zarazi“ što već broj prijatelja i poznanika. Upravo je pokrenuo inicijativu za osnivanje udruženja, kako bi došao do izvora sredstava iz pretpristupnih fondova i lokalnog budžeta. Ističe da i država treba da učini svoje, prvenstveno u standardizaciji i sertifikaciji organske proizvodnje, koja je skuplja i zahtevnija, ali samo prividno. Poljoprivreda bez pesticida ipak obezbeđuje hranu koja je u odnosu na konvencionalnu pravi lek.
„Najvećim uspehom smatram pridobijanje istomišljenika, na koje utičem sopstvenim primerom, instrukcijama na poslu ili knjigom, kojoj sam posvetio veliku pažnju“ – rekao je Aleksandar Bulović, autor knjige „Poljoprivreda bez pesticida“ koja će uskoro doživeti drugo, prošireno izdanje.
Izvor: Agronews, Novosti