Organska poljoprivreda porodice Mamužić

0
11023
Agrosaveti---organska-poljoprivreda---Mamuzic---03

Organska poljoprivreda na gazdinstvu Mamužić datira još od 2003. godine. Lični motiv i želja da se zdravije hrane, najpre Josip i njegova porodica, pa kasnije i drugi potrošači, navela ga je da znanje o ovom vidu poljoprivredne proizvodnje potraži u udruženju „Terras“ iz Subotice. Danas Mamužić i sam radi kao edukator na nekim projektima. Svoje znanje nesebično deli svima koji pokažu interesovanje za organsku proizvodnju. Ukupna površina koju danas obrađuje je oko 20 hektara.

Adama Maganic 1120x180

„Od 2003. godine, kada je organska poljoprivreda započeta, prvo sam prošao taj period konverzije, koji je bio tri godine. Proizvodili smo po organskim principima do isteka perioda konverzije. Tek od 2006. godine smo u organskom statusu. Prva smo farma koja je sertifikovana po EU standardima. Zastupljeno je ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo. Od povrtarske kulture zastupljene su od 20 do 25 biljnih vrsta. U međuvremenu smo to malo smanjili. Takođe je podignut zasad višnje, na nekih  tri hektara, i ostalo su ratarske kulture. Sad u ovom momentu imamo preko 40 % obradive površine. Imamo i pod leguminozama koje su neophodne u ovom načinu proizvodnje za prirodan način obogaćenje azotom.“ – priča nam Josip Mamužić.

Promišljenim i planskim pristupom proizvodnji Josip je polako osvajao tržište. Trudio se da zadovolji one potrebe koje je tržište nametalo. Zahvaljujući ratarskoj proizvodnji opredelio se i za preradu žitarica u ljuštena zrna i integralna brašna. Viškove u povrtarskoj proizvodnji su podugovarali kod ovlašćenih i sertifikovanih prerađivača. Problem je nastao kod sokova i pasterizovanog povrća.

Paradajz 1120x180

„Kao gazdinstvo ne možemo pustiti prerađeni proizvod u legalne tokove, iako je ispraćena kompletna prerada. Problem je što mi kao gazdinstvo, po zakonu to ne možemo da radimo, jer sve što menja osnovni oblik tj. preradu, više nije osnovni poljoprivredni proizvod. To je problem svih malih gazdinstava, da takve proizvode stavimo u promet.“ – kaže Josip.

Agrosaveti---organska-poljoprivreda---Mamuzic---02

Organska poljoprivreda i u plastenicima

Sva organska poljoprivreda na gazdinstvu Mamužić se odvija na otvorenom polju. Od skoro su počeli da ulažu u plastenike i u zatvoreni prostor. Već nekoliko meseci Josip eksperimentiše sa biljkama u uslovima u kojima je moguće kontrolisati temperaturu i vlažnost. Međutim kada prođete pored ovog savremenog plastenika, koji je u velikoj meri automatizovan i ima bočno provetravanje, iznenadićete se kada čujete laganu muziku koju Josip pušta svojim biljkama.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

„Imao sam prilike da obilazim farme po Evropi. Sticajem okolnosti, bili smo u poseti jednoj poljoprivrednoj školi, gde smo se susreli sa tim da je kod proizvodnje sireva stalno uključena duhovna muzika. Ljudi koji tamo rade su nam rekli da su mnogo bolji takvi sirevi. Tačnije mnogo su bolji rezultati u proizvodnji u odnosu na sireve gde nema muzike. Tako, da i sam pokušavam da napravim ogled i utvrdim da li će da bude promene u plasteniku, kod recimo proizvodnje povrća, ukoliko svira muzika.„ – priča Josip.

PROČITAJTE I...  Kako se pravi lekovito kupinovo vino

Na ovom gazdinstvu izuzetno brinu o svojim biljkama, posebno dok su mlade, jer je prevencija ključ za zdravu odraslu biljku. Rasad proizvode sami, a kao i ostali organski proizvođači, jedan od najvećih problema u proizvodnji izdvajaju nedostatak odgovarajućeg semenskog materijala na našem tržištu.

Krompir 1120x180

„Ostavljamo semena od raznih biljnih vrsta, od sorte semena iz sopstvene proizvodnje. Dok neka semena kupusnjača i neka druga kupujemo netretirana semena, šaljemo zahtev Ministarstvu poljoprivrede za odobrenje upotrebe takvih semena. I neka semena, od retkih biljnih vrtsa koje se mogu naći kao organska semena u ponudi, to je već dogovor sa semenskim kućama, tako da se planira. Onda se te male količine organskog semena uvezu. Odnosno bitno je da su te biljne vrste na sortnoj listi kako bi se moglo upotrebiti za osnivanje te proizvodnje.“ – objašnjava Josip.

Organska poljoprivreda zahteva drugačiji princip zaštite

Iskustvo je Josipa naučilo šta je dobro a šta ne, kada je reč o zaštiti bilja. Ponuda zaštitnih preparata na našem tržištu nije zadovoljavajuća, ali su zato edukacija i eksperimentisanje učinili svoje. Na ovom gazdinstvu spravljaju prirodne preprate od koprive i začinskog bilja.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

„Kod nas je još uvek organska poljoprivreda na jako malim površinama i relativno je mali broj proizvođača. Poljoprivredne apoteke koje se bave prodajom zaštitnih sredstava nemaju interesa da uvezu neke veće količine koje bi im bile na zalihama. Sve to iziskuje određena ulaganja, a velika je neizvesnost koliko će toga trebati s obzirom na male površine. To je jedan od ozbiljnih problema za nas proizvođače, ali gledamo da se snalazimo. Zakonom je dozvoljeno da za sopstvene potrebe organske proizvodnje ode u inostranstvo i uveze određena količina preparata koje se koriste u EU. Potrebno je da se po uvozu prijavi sertifikacionoj kući koja odobrava i to je način na koji se snalazimo. To je istina, daleko teži put, ali kad imam zasnovanu proizvodnju to treba da se odneguje i sačuva. Mora se prihvatiti taj teži put ili nema ništa od proizvodnje.“ – ističe Josip.

PROČITAJTE I...  Savremena proizvodnja povrća

Kako bi organska poljoprivreda bila održiva i ispoštovao se zatvoren proizvodni krug neophodno je da se za uzgajanje ratarskih, povrtarskih ili voćarskih kultura, pobrinete i za dovoljne količine stajnjaka koje možete upotrebiti na svojim parcelama. Zato na gazdinstvu Mamužić gaje i stoku, jer je to jedini način da imaju svoje đubrivo i u dovoljnim količinama.

Adama Forapro 1120x180

„Sad je već dobra paleta organskih đubriva u ponudi, ali su njihove cene za naše uslove proizvodnje izuzetno visoke. Kupovinom tog organskog đubriva koje je u ponudi, nema profitabilne proizvodnje. Ta proizvodnja ne može biti održiva. Stoga je neophodno da svako zasnivanje organske parcele prati i stočarska proizvodnja. Tako u organskim parcelama koje su u statusu da se proizvodi hrana za stoku, ta stoka će proizvositi organsko stajsko đubrivo, koje će se posle vratiti na parcelu. Proces se na taj način zatvara. Neophodno je u ovom vidu proizvodnje da se koristi dosta zelenišno đubrivo.„ – napominje Josip Mamužić.

Agrosaveti---organska-poljoprivreda---Mamuzic---04

Organska poljoprivreda sa organskim đubrivom

Kao zelenišno đubrivo najpovoljnije su leguminozne biljke koje mogu da fiksiraju atmosferski azot i prenesu ga u zemljište. Najčešće se koriste detelina i lupina, stočni grašak i stočna repa te grahorice.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

„Ne dozvoljavamo da parcela nikada bude prazna. Posle žetve uvek se zasejava neka druga biljna vrsta. Ako se neće skidati zrno za stoku ili za žetvu, ono ostaje i koristi se za zelenišno đubrivo. Sačekao sam da maksimalno nikne korovska populacija, tako da sam svu tu zelenu masu istanjirao i zaorao i tako je iskoristio jednim delom kao zelenišno đubrivo. Dok ostatak, rekao sam da imamo oko 40 % obradive površine, zasejali sa leguminozama. Na taj način regenerišemo, obnavljamo tj. preko laguminoza, azotnih kvržica, bakterije u zemlji usvajaju azot iz vazduha, koji ostaje u zemljištu za narednu biljnu vrstu. Time dobijamo relativno plodno zemljište.“ – napominje Josip.

PROČITAJTE I...  Niška friška pijaca - pijaca sa Facebook-a

Naš sagovornik savetuje one koji počinju da ne idu na velike parcele, već da uče na manjim površinama. To je dobar način da cela porodica bude uposlena. Navažnije je pripremiti se na mnogo birokratskog posla oko dokumentacije u vezi sertifikacija. Ne postoji radno vreme, već ste proizvodnji posvećeni ceo dan, cele nedelje. Na ovom gazdinstvu mnogo ulažu u prerađivačke kapacitete, te se nadaju izmeni zakonske regulative i dozvoli da u skladu sa svojom osnovnom proizvodnjom nastave da prerađuju viškove voća i povrća. Do tada im ostaje proizvodnja ljuštenog semena žitarica te proizvodnja integralnog brašna. Kao i kod svakog drugog organskog proizvođača i Mamužići mnogo polažu na pakovanje i održivost svežine njihovih proizvoda. Očekuju novu pakir mašinu koja će im to i omogućiti.

Prethodni tekstIshrana visokoproizvodnih krava u različitim fazama graviditeta (II deo)
Sledeći tekstDve decenije iskustva u tovu junadi: Telad sve sitnija, a sve skuplja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime