Dve decenije iskustva u tovu junadi: Telad sve sitnija, a sve skuplja

0
226

Iako su mnogi tovljači junadi u Srbiji, s početka ove godine upozoravali na to da će se, zbog teške situacije, mnoge farme ugasiti, prvi prolećni sunčevi zraci, doneli su proizvođačima novu dozu optimizma, kada je reč o otkupnoj ceni junadi.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Naš domaćin, Goran Čupić, iz Salaša Noćajskog, nedaleko od Sremske Mitrovice, kaže da ne pamti kada su otkupljivači stoke plaćali ovoliku svotu za njegove bikove. Tov junadi je težak posao, a poslednja zadovoljavajuća cena bila je 2017. godine, tada su otkupljivači plaćali 2,40 evra/kg, ali su tada usledile nepovoljne godine za stočare, i pravi sunovrat stočarstva, koji je mnoge naterao i na odustajanje.

Rekordna otkupna cena junadi, ove godine, podgrejala je nade mačvanskim domaćinima, ali su ih sa druge strane, na stočnim pijacama, dočekale znatno skuplja telad, i oskudnija ponuda. Goran kaže da im je sve teže doći do kvalitetnih grla za tov junadi, telad su sve sitnija, a sa druge strane sve skuplja. Nedavno su kupili novu telad, koja su težila oko 150 kilograma, a platili su za njih 800 evra, a još sitnija su oko 700 evra.

Adama Sultan 1120x180

Dve decenije iskustva u tovu junadi

Goran kaže da su se njegov brat i on, godinama bavili i uzgojem svinja i proizvodnjom mleka, ali su zbog nerentabilnosti odustali od toga i posvetili se isključivo tovu junadi i ratarstvu. Broj krava muzara su smanjili 2008-me godine, već tada je bila izuzetno nepovoljna otkupna cena mleka, 33 dinara za litru sa premijom, a nije se, kaže Goran, gotovo ništa promenilo ni desetak godina kasnije.

PROČITAJTE I...  Potencijali izvoza junećeg mesa

Ovaj vredni domaćin iz Mačve, obrađuje i 45 hektara zemlje, na kojoj uglavnom gaji one kulture koje su mu neophodne za ishranu goveda. Kada bi morao da kupuje hranu, verovatno bi, kaže, bio još jedan u nizu tovljača koji su zbog skupih inputa stavili katanac na svoje imanje.

galenika psenica LG 1120x185px

Iako se tovom junadi bave već više od 20 godina, nisu imali ambicije da postanu velika farma. Dvehiljadite godine su izgradili objekte kapaciteta 55 grla, i od tada se brojčano stanje nije menjalo, jer bi, u suprotnom, morali da angažuju dodatnu radnu snagu, do koje je u tom selu, sve teže doći.

Ozbiljni proizvođači nikada neće imati problema sa plasmanom

Budući da je farma porodice Čupić postala prepoznatljiva po kvalitetu na domaćem tržištu, nemaju problema sa plasmanom junadi. Prema Goranovom mišljenju, svi proizvođači, koji godinama rade sa dva ili tri otkupljivača, nemaju brigu oko prodaje.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Goran i njegov brat su svoje gazdinstvo podigli i održali sve ove godine zahvaljujući, pre svega, sopstvenim sredstvima, ali su koristili i podsticajne mere države. Savremena mehanizacija je, po njegovom mišljenju, imperativ u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji, i zato je, u skladu sa svojim mogućnostima, povremeno obnavljaju. Trenutno poseduju 3 traktora, žitni kombajn i svu priključnu mehanizaciju.

PROČITAJTE I...  TOV JUNADI, gde TELAD jedu NAJSKUPLJU HRANU u istoriji TOVA

Udruženja su neophodna, ali treba da ih vodi pravno lice

Meštani Salaša Noćajskog, su odvajkada bili složni kada su bile u pitanju akcije za ulepšavanje i obnavljanje tog prigradskog naselja Sremske Mitrovice. Kada je reč o specijalizovanim stočarskim Udruženjima, Goran kaže da se ona nisu formirala još od propadanja nekadašnjih zadruga.

On smatra da je problem u mentalitetu ljudi, teško mogu da se slože i dogovore čak i oko najmanjih stvari. Zato bi na mestu direktora Udruženja, Zadruge, trebalo da bude neko treće, pravno lice, koje bi se bavilo tekućim pitanjima, a da stočari rade svoj posao.

Naš sagovornik je po zanimanju mašinski tehničar, i kako nam je rekao, još uvek pamti reči svog mentora u Srednjoj mašinskoj školi, u vezi sa isplativošću bavljenja nekim poslom. On ga je savetovao da zapamti šta je imao na početku godine u ambarima, kada bude sumirao rezultate, ako bude uspeo da kupi jedan par čarapa, onda je to zarada. Na naše pitanje da li je on uspeo da kupi krajem prošle godine jedan par čarapa, uz osmeh je zadovoljno dodao, da su uspeli da obnove mehanizaciju, a kupili su i nešto zemlje.

PROČITAJTE I...  Skočila cena jagnjadi na stočnim pijacama | Cene stoke i stočne hrane

Upravo u kupovinu zemlje, nove mehanizacije  i skladišnog prostora, ulagaće naš domaćin zarađen novac i u godinama koje slede. Kako kaže, nikada se ne bi menjao za osmočasovni rad u nekoj državnoj firmi, i sve dok bude imao snage i ljubavi prema tom poslu, neće odustajati od njega.

Sagovornik: Goran Čupić, stočar iz Salaša Noćajskog

Prethodni tekstOrganska poljoprivreda porodice Mamužić
Sledeći tekstSmernice za ČUVANJE (SKLADIŠTENJE) KROMPIRA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime