Završetak fakulteta pred mnoge mlade ljude stavlja dileme i izazove, uglavnom vezane za poslovne, ali i životne odluke. Mirko Vlček zajedno sa svojim drugarima još iz školske klupe, rešio je da Pivnice učini poznatim. Danas kad govorimo o ovom Vojvođanskom selu, ne mislimo samo na čuvenom Pivnički sir, već i na organsku poljoprivredu.
„Počelo je pre 5 godina, još dok smo bili na fakultetu, razmišljali smo šta će biti posle i čime ćemo se baviti i tada smo se prvi put suočili sa idejom o organskoj proizvodnji. Ideja je bila primamljiva i počeli smo da istražujemo.“
„Tako smo upoznali i profesoricu Branku Lazić, koja nam je dala smernice kako da se bavimo organskom proizvodnjom. Dala nam je i korisnu literaturu koju smo dobro proučili i već tada smo imali plan kako i šta ćemo da radimo. Potom smo zatražili savet od profesorice koja nam je dala sugestije i predloge za male izmene, tako je sve počelo. Na samom početku bila nas je četvorica Danijel Vlček, Toni Pacola, Vladimir Sič i ja“– rekao je Mirko Vlček, organski proizvođač, Pivnice.
Podrška porodice
Kao i svi inovatori tako su se i ovi mladi ljudi susreli sa nerazumevanjem okoline za ono što rade. Često ni oni sami nisu znali da li su na pravom putu dok su eksperimentisali sa uzgojem određenih sorti, u babinim i dedinim baštama. Međutim ono što nije izostalo jeste podrška porodice.
„Ljudi nisu baš nešto bili oduševljeni idejom, mislili su da ovo nema nikakvu perspektivu i da ćemo odustati. To je bila prva reakcija. Na samom početku nismo znali ništa o povrtarskoj proizvodnji, mnogo smo eksperimentisali.“
„U babinoj i dedinoj bašti sadili smo razne kulture da bi se naučili o samoj toj proizvodnji, naravno te prve godine mnogo stvari nam nije uspelo. Bili smo na nuli, ali smo mnogo toga naučili šta treba raditi, kad treba sejati, koja je potražnja na tržištu itd“ – kaže Mirko Vlček.
Svaki početak je težak
Učeći na sopstvenim greškama, druge godine im je bilo mnogo lakše, znali su kako da postave sistem proizvodnje i imali su više prinose. Ovo je uticalo i na promenu mišljenja okoline o organskoj poljprivredi, pa su se ljudi sve više priključivali i raspitivali o organskoj proizvodnji.
„Radimo tri hektara, gajimo razne kulture, pretežno su to krompir, šargarepa, luk, pasulj. U zaštićenom prostoru gajimo paradajz, papriku, krastavce i salatu, spanać i mladi luk. Kulture koje su manje zastupljene su kupusnjače, bundeve, blitva, peršun, vlašac, rukola, mirođija itd“ – rekao je Mirko Vlček.
Nabavka plastenika
Mirko je konkurisao za sredstva putem projekta Pokreni se za posao, koju organizuje nevladina organizacija ENECA i dobio novac za kupovinu plastenika. On sam kaže da je ovaj plastenik bio ključan za nastavak proizvodnje i da je bio prekretnica u njegovom poslovanju.
„Najviše mi je značila moralna podrška, jer kada smo počinjali svi su bili protiv toga, tačnije pesimistički nastrojeni. Nismo bili previše motivisani, ali smo verovali da će biti bolje. Ključan momenat je bio kada smo dobili plastenik. Tačnije, jednu polovinu smo dobili, drugu platili. To je taman bilo kada smo trebali da premostimo zimu. Imali smo proizvode koje je bio problem prodati zbog perioda konverzije.“
„Onda smo osmislili internet prodaju na kućnu dostavu i na taj način smo prodavali te proizvode, ali smo ih morali dopuniti i po nekim zelenišem iz zimske proizvodnje. Od momenta kada smo dobili podršku preko plastenika, sve je krenulo na bolje“ – napominje Mirko Vlček.
Udruženje za zajedničko istupanje na tržištu
Mladi proizvođači okupljeni oko Udruženja „Organski proizvod“ iz Pivnica su prepoznali važnost udruživanja i zajedničkog nastupa na tržištu. Oni svoje proizvode plasiraju na Riblju pijacu u Novom Sadu, novo beogradsku pijacu u Bloku 44, te u specijalizovane prodavnice. Ali i sami se brinu o internet prodaji putem fejzbuk stranice, te u letnjem periodu organizuju organsku pijacu u Bačkoj Palanci.
„Sa proizvodima nemamo za sada problema, sem ukoliko je špic sezona nekog proizvoda i da se pojavio višak na tržištu, pa roba stoji, ali generalno zadovoljan sam prodajom, roba se lepo prodaje“ – napominje Mirko Vlček.
Planovi
Na gazdinstvu Vlček planiraju proširenje proizvodnje, ali i unapređenje zajedničkog nastupa na tržištu. Sistem on line prodaje žele da dovedu do savršenstva. Te da pravovremeno mogu da dostave organsko voće, povrće i žitarice najboljeg kvaliteta. Razmišljaju i o tome da počnu da prerađuju voće i povrće, za sada čekaju na sredstva za pogon za preradu paradajiza.