Udruženje pčelara Mostonga iz Bača

0
1431
Agrosaveti---Udruzenje-pcelara-Mostonga---01

Udruženje pčelara “Mostonga” iz Bača postoji već dugi niz godina i okuplja oko 60 pčelara te opštine. Bagremove šume i blizina Dunava, kao i uljana repica koja se nalazi u setvenoj strukturi brojnih tamošnjih ratara, predstavljaju odlično podneblje za bavljenje pčelarstvom. Naša ekipa je Udruženje “Mostonga” posetilo tokom zime, kada pčelari svoje vreme posvećuju edukaciji i pripremama za predstojeću sezonu. Razgovarali smo sa predsednicom Udruženja, Slavicom Jurišić, mladom pčelarkom iz Bača. Kako nam je rekla rado je prihvatila nove obaveze u vezi sa radom Udruženja, jer smatra da je zajedništvo i udruživanje veoma važan segment i ove grane poljoprivrede.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Mnogo je lakše kada smo ujedinjeni, kada smo složni i kada jedan problem zajedno rešavamo. Ako neko recimo ima problem da proda med, mi se skupimo i zajedno kao udruženje napravimo ponudu otkupljivačima. Posebno je važno da mlađi pčelari budu deo zajednice, jer tako brže uče.” – objašnjava Slavica.

Agrosaveti---Udruzenje-pcelara-Mostonga---02

Osim edukacije svojih članova i pomoći u vezi sa prodajom, Udruženje veliku pažnju posvećuje i mladim naraštajima. Naime, u Baču postoji poljoprivredna škola koja od nedavno ima i predmet pčelarstvo. Članovi Udruženja “Mostonga” rado se uključuju prilikom praktičnog dela izučavanja pčelarstva. U zadnje vreme pčelarstvo je u usponu, te i među mladima ima zainteresovanih da možda jednog dana i sami obuku pčersko odelo i ozbiljnije se posvete tom poslu, kaže nam naša sagovornica.

Adama Sultan 1120x180

“Lokalna samouprava nas već nekoliko godina podržava, tako što nam pomaže da odemo na Pčelarski sajam u Beograd. Prošle godine smo na taj sajam vodili i decu iz Poljoprivredne škole. Oni inače imaju u školi kao nastavni predmet pčelarstvo, te su pokriveni teorijom, a naše Udruženje im pomaže u praktičnom delu.”

CENA MEDA PORAŽAVAJUĆA, A SUBVENCIJE KASNE

Osim sa srednjoškolcima, Udruženje rado deli priču o letećim farmaceutima i sa predškolcima. Veoma je važno da se deca od malih nogu uče koliko je pčela važna za prirodu i ljudski rod, i naravno, da je se ne boje, ističe Slavica. Osvrnuli smo se i na sezonu koja je iza nas, a koju naša sagovornica ocenjuje kao prosečnu. Kako kaže, pčelari se raduju svakom gramu izvrcanog meda, ali ih cena često obeshrabruje.

galenika pylon 1120x85

Agrosaveti---Udruzenje-pcelara-Mostonga---03

“Prošlu godinu ocenjujemo kao solidnu što se izvrcanog meda tiče, ali cenom meda nismo zadovoljni. Cena je iz godine u godinu sve lošija. Kad nema meda, trebali bi da koriguju cenu, ali to se nije desilo.”

Kakve god da su, subvencije postoje i u pčelarstvu. Međutim, kao i kod drugih poljoprivrednih proizvođača, loše je to što se nikad ne zna kada će one biti isplaćene.

PROČITAJTE I...  Farma koza u Mladenovu

Ali da se vratimo na lepše teme. Pozitivno je kada među pčelarima upoznamo i žene koje su se ozbiljno i profesionalno posvetile proizvodnji meda. Slavica je kaže ljubav prema pčelama nasledila od dede, kojem je često pomagala u pčelinjaku. Danas se čitava njena porodica bavi pčelarstvom. Imaju oko 200 košnica. Zadržaće se na tom obimu posla kako bi zadržala kvalitet, kaže Slavica, a plan joj je i da se okrene proizvodnji matica.

Mi jedva čekamo da je obiđemo tokom proleća ili leta, ili na “Festivalu jagoda i meda” koji se svake godine održava u Baču. Tamo svi posetioci imaju priliku da se upoznaju sa pčelarima iz Udruženja Mostonga, kao i da probaju njihove proizvode od meda.

Prethodni tekstŠećerna repa – Zašto je sejati?!
Sledeći tekstPRIMENA BIOREGULATORA U VOĆARSTVU

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime