Organsko povrtarstvo

0
1593
Agrosaveti - Organsko povrtarstvo 06

Još pre deset godina je porodično gazdinstvo Šokčić napravilo zaokret u proizvodnji i sa konvencionalne prešla na organsko povrtarstvo. Za to je najviše zaslužna edukacija u okviru koje su saznali šta je organska proizvodnja.

„Ne volimo da prskamo, da uništavamo zemlju, povrće i da unosimo otrove u svoje organizme ili organizme kupaca koji koriste naše proizvode. Suprug je imao alergije na neke preparate koje je koristio. Kada smo saznali za organsku poljoprivredu usmerili smo se ka tome. Pokušali da proizvedemo, videli da to nije tako teško. Da se treba samo dobro informisati, edukovati, te hemijske zameniti biljnim preparatima i proizvesti zdravo povrće“ – rekla je Gordana Šokčić, organski proizvođač.

Agrosaveti - Organsko povrtarstvo 02

Na sedam i po hektara zemljišta, bez plastenika, ova porodica gaji organsko povrće. Gordana izdvaja krompir, jer kaže da su po svom crvenom i belom krompiru prepoznatljivi.

Agrosaveti - Organsko povrtarstvo 04

„Ovo područje gde se mi nalazimo je izuzetno dobro za gajenje krompira. Peskovito je zemljište, utiče i blizina reke Tise, pruža nam mogućnost da proizvedemo lep krompir. Znači prirodni uslovi nam pomažu da proizvedemo dobar organski proizvod“ – kaže Gordana Šokčić.

PROČITAJTE I...  Plasman organskih proizvoda

Agrosaveti - Organsko povrtarstvo 03

Iako je davno prošla period konverzije, porodica Šokćić ga se seća kao izuzetno korisnog. Tako su se oni sami navikavali na nov način proizvodnje, a zemlja se čistila od svih neprihvatljivih materija.

Sertifikacija i konverzija

„Sertifikacija je nešto što se podrazumeva ako želite da budete organski proizvođač. Ali i da imate proizvode sa dodatnom vrednošću, morate da imate sertifikat. Možete da proizvodite na organski način, ali ako nemate sertifikat ne možete ga prodavati kao organski proizvod. Organska proizvodnja jeste zahtevna, baš zbog toga što treba biti stalno prisutan na polju. Potrebno je dosta radne snage, morate imati uvid u samu biljku, da nema nekih bolesti ili štetočina. Stalno se borite sa korovima i travom. Taman jedan ciklus prođe, kreće drugi i tako u krug. Ima puno posla, ali nije nemoguće i nije neizvodljivo da se proizvede organski proizvod“ – rekla je Gordana Šokčić.

Agrosaveti - Organsko povrtarstvo 05

Jačanje svesti o organskoj hrani

Nakon gotovo decenije u organskoj proizvodnji možemo reći da se ovo gazdinstvo razvijalo uporedo sa svešću potrošača o organskoj hrani. Da bi izbalansirali proizvodnju i izbegli viškove morali su da osluškuju tržište i da mu se prilagode. Iz današnje perspektive za ove proizvođače sve izgleda mnogo jednostavnije, a tržište znatno prošireno.

PROČITAJTE I...  Povrće iz plastenika u Novom Sadu

Agrosaveti - Organsko povrtarstvo 01

„Mogu reći da je tržište vrlo zadovoljavajuće. Pre nekoliko godina je bilo dosta teže prodati svoj proizvod, jer trgovinski lanci niti neke manje radnje nisu bile toliko zainteresovane za organski proizvod, sada je to drugačije, omasovljeno. Marketing je odradio svoje, ljudi su više upućeni i znaju šta znači organski proizvod. Imamo sigurno tržište, takođe i stalne dugogodišnje kupce sa kojima sarađujemo na obostrano zadovoljstvo“ – napominje Gordana Šokčić.

Osim Gordane i njenog supruga koji su se u Taraš preselili kako bi se bavili poljoprivredom, oba sina su takođe zainteresovana za organsku proizvodnju. Osim što studiraju organsku poljoprivredu, pobrinuli su se da proizvode plasiraju putem interneta.

Prethodni tekstUzgoj pčela i proizvodnja meda u Odžacima
Sledeći tekstUzgoj lešnika u selu Ušće

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime