Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Odžacima

0
1010
Agrosaveti - Proizvodnja meda u Odžacima 03

Vredni i preduzimljivi mladi ljudi, pogotovo oni iz manjih sredina, spremni su da se bave poljoprivredom i probaju sami da stvore „hleb sa sedam kora“. Ali, kada ima volje, ima i načina. Tako je Marko Uzelac iz Odžaka, nakon završenog fakulteta koji nema dodirnih tačaka sa agrarom, odlučio da se bavi pčelarstvom. Početak je bio naizgled jednostavan; gledao je kako to rade stariji i iskusniji.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Proizvodnja meda u Odžacima 05

Zvršetak fakulteta i stečeno znaje koje se traži širom sveta, omogućilo je Marku da odmah počne sa poslom u struci. Ipak, to mu nije bilo dovoljno, pa je bavljenjem pčelarstvom spojio lepo i korisno. Pčelarstvo mu omogućava da vreme provedeno za kompjuterom nadokandi boravkom u prirodi, sa pčalama, u najlepše godišnje doba.

Agrosaveti - Proizvodnja meda u Odžacima 01

Novca u početku ima malo, s obzirom da je mladi pčelar tek drugu godinu u ovom poslu. Neka njegova pčelinja društva i dalje nisu dovoljno ojačala za ozbilniju proizvodnju, pa se za sada opredelio da proširuje kapacitete, a kasnije vrca veće količine meda.  Trenutno poseduje 27 pčelinjih društava, i opredeljen je za selidbu pčela.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja meda u Odžacima 02

S obzirom da je na početku pčelarske karijere, proizvodi samo med, ali ima ambicija i ideja, a jedna od njih je proizvodnja meda od borovih iglica, ili kozmetičkih preparata na bazi pčelinjih darova. A prve količine, meda, kako to nepisani običaji nalažu, završile su u bližoj okolini.

PROČITAJTE I...  Apel da se ne ugrožavaju pčele tokom prskanja

O problemima …

Zahvaljujući pomoći mentora i vlastitom trudu, uspešno se bori protiv varoe, a pregrmeo je i prethodnu, za pčelare vrlo slabu sezonu. Problema ima, ali oni se u hodu rešavaju, jer to je cena uspeha.

Agrosaveti - Proizvodnja meda u Odžacima 04

Tu su, nažalost, i nezaobilazne muke sa finansijama. Međutim, pored finansija, generalni problem pčelarstva i pčelarenja uopšte je nedostatak znanja. Nema dovoljno emisija na temu pčelarstva, nema dovoljno seminara tako da je edukacija veliki problem današnjim pčelarima.

Ipak, marko Uzelac je optimista, veruje da se radom i znanjem mnogo toga može postići. Iako tek peče zanat, veruje u budućnost srpskog pčelarstva.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstItalijanska kompanija spas za voćare Polimske doline
Sledeći tekstOrgansko povrtarstvo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime