Muška i ženska bokvica: Najdostupniji lek iz prirode

0
2161
zenska bokvica
Ženska bokvica /Foto: WIkipedia.org / Autor: Iorsh https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1451495

Za lek se koriste koren bokvice, listovi (pre cvetanja), a seme posle sazrevanja. U medicini se više ceni muška bokvica, a naredne redove ćemo posvetiti listovima ovih biljaka.

Adama Asorbital 1120x180

Bokvica raste gotovo na svim poljima, livadama i putevima, a ima stimulativno dejstvo na imunološki sistem, ublažava nadražaje disajnih organa i deluje antibakterijski. Muška bokvica ima uske listove, za razliku od ženske bokvice koja ima široke listove. Ovo je najlakši način raspoznavanja.

Ženska bokvica se koristi za olakšavanje mokrenja i zaustavljanje krvarenja.
Muška bokvica se koristi kod upale sluzokože disajnih organa, usta i grla. Deluje na skupljanje tkiva, a ima i antibakterijsko dejstvo. Spolja se koristi kod zapaljenskih promena na koži i za ispiranje rana. U narodnoj medicini se još koristi kod upale bešike sa krvarenjem, kod hemoroida koji krvare, hroničnog bronhitisa, bolova u želucu.

Galenika Talisman Skaut 1120x85
muska bokvica
Muška bokvica / Foto: Wikipedia.org / Autor: sannse / https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Ribwort_600.jpg

Upotreba svežih listova bokvice

Sveži listovi bokvice se najčešće upotrebljavaju za brže zarastanje manjih posekotina i rana. Naime, supstance koje imaju listovi bokvice ubrzavaju zarastanje povređenih mesta, štite ih od bakterija i infekcije. Sok od svezeg lišća kada se nakapa na ranu zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje, sprecava upalu i umiruje bol.  Godine 1958. dokazana je znana antibakterijska moć bokvice, jer su u njoj otkriveni fitoncidi (Felklova).

PROČITAJTE I...  Karanfilić ili klinčić – Majušan, a moćan cvetni pupoljak

Sveži listovi se mogu koristiti i za pravljenje soka od bokvice koji se konzumira, a koristi se za ublažavanje želudačnih i crevnih tegoba (ublažava nadimanje, mučninu ili dijareju). Sok se pravi u sokovniku, a pije se pola kašičice tri do pet puta dnevno sa čašom tople vode sve dok ne nestanu neprijatni simptomi.

1120x180px

Upotreba osušenih listova bokvice

Osušeni listovi se mogu koristiti za pripremu čaja i/ili sirupa od bokvice. Čaj se koristi kod oboljenja disajnih organa (kašalj, bronhitis, astma), a pije se dnevno tri šolje u malim gutljajima posle jela. Čaj se može zasladiti medom, ako je gorak. Čaj se, takođe, koristi za snižavanje temperature pri prehladama i infektivnim oboljenjima gripe, mada bolji efekat svakako ima sirup od bokvice.

Iz Instituta „Dr Josif Pančić“ upozoravaju da veće doze čaja mogu imati laksativni efekat, a mogu dovesti i do sniženja pritiska. Takođe, savetuju da se izbegava upotreba tokom trudnoće.

Adama Soratel 1120x1080

Važna napomena: Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

PROČITAJTE I...  Za uspešan uzgoj MIROĐIJE primenite ove savete

Reference: Lekovito bilje – naša Praktika, Ordinacije.info, Moć bilja

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01
Prethodni tekstIshrana koka nosilja u organskom uzgoju
Sledeći tekstNedeljni pregled cena žive stoke, žitarica i stočne hrane

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime