Kopriva – Efikasna zaštita povrća od LISNIH VAŠI i drugih štetnih insekata

0
806
kopriva lisne vasi
Foto: Pixabay

Kopriva je vrlo efikasna zaštita povrća i voća od štetnih insekata, a posebno od lisnih vaši. Ne košta ništa, na dohvat je ruke, a ovo je recept koji će vam pomoći da napravite rastvor. 

Web baner OSR Vertigo 1120x180 V01

Jedan od najpoznatijih korova koji štiti povrće i voće, i predstavlja odličnu prihranu je kopriva. Kopriva se bere dok je mlada, odnosno dok nije počela da cveta. Kada se kopriva iseče, ona se jako brzo obnavlja, te je to pravo zeleno blago koje nam priroda daruje iznova i iznova.

Koprivom protiv lisnih vaši i drugih štetnih insekata

Pripravak od koprive se priprema tako što se kilogram sveže koprive potopi u vodu u kantu od 10 litara. Koriste se stabljike i lišće. Umesto vode sa česme, još bolje je da se koristi kišnica. Kopriva se prelije vodom, samo da je voda prekrije, što bi naš narod rekao da kopriva „ogrezne“ u njoj.

DIler 1120x180

Pripravak stoji 12 do 24 sata, a povremeno je potrebno da se promeša. Nakon tog perioda kopriva se izvadi, a  zatim se napravi rastvor u razmeri 1:10 i odmah se primenjuje.

PROČITAJTE I...  Kako suzbiti LISNE VAŠI bez upotrebe hemije

Rastvor se koristi za tretiranje voća i povrća protiv insekata, a naročito protiv lisnih vaši. Sa njim možete prskati i ruže. Protiv lisnih vaši je posebno efikasan, zato što sadrži mravlju kiselinu u svojim žarnim ćelijama koje se nalaze na stabljikama i listovima.

Aktuelno 1120x185

Sigurno se pitate zašto kopriva stoji u vodi samo do 24 sata. To je zato što nakon ovog perioda materije koje proizvode žarenje počinju da se razgrađuju. Zato je važno odmah primeniti rastvor, čim ga napravite.

Ovaj pripravak nije trajno rešenje, već može delovati par nedelja, te se tretmani moraju ponavljati, tamo gde vidiTE da su lisne vaši napale biljke.

Vertigo Spyrale 1120x1080

Preporuka je da se kopriva primenjuje jednom mesečno, s tim da treba izbegavati primenu u periodu cvetanja biljaka, jer kako deluje na nepoželjne insekte, tako deluje i na insekte koji oprašuju biljke.

Prethodni tekstProizvodnja krompira u Hajdukovu – Krompir sa peska
Sledeći tekstProizvodnja i otkup kornišona u selu Podunavci

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime