Prilazeći parcelama u Hajdukovu sve nam se čini da ćemo u daljini ugledati i more, jer ove njive liče na prave peščane plaže. Međutim, ovo su parcele Mihalja Šomođija na kojima se ove sezone uspešno proizvodi krompir. Mihalj kaže da je on pre svega voćar, a krompir zapravo proizvodi samo zbog plodoreda.
“Mi se pre svega bavimo voćarstvom. Kada izvadimo neki stariji voćnjak, onda zemlju odmaramo, pa na tim površinama sadimo krompir. Koristimo stajsko đubrivo, pa na taj način poboljšavamo zemljište. To radimo 4-6 godina, pa kada nakon toga na tim parcelama zasadimo novi voćnjak, to bude veoma dobro.” – objašnjava nam Mihalj.
Laički prvo što primećuemo jeste to da je krompir pre svega čist.
“Krompir osušimo, donesemo u hangare, tu se on još malo osuši, i dovoljno je da ga samo malo rastresete i sav pesak spadne. Inače, ne peremo krompir, a kupci su konačno naučili da je tako bolje, jer neopran krompir može duže da stoji.” – odaje naš domaćin.
IZVOZ SPASIO SEZONU
Što se tiče proizvodnje krompira na pesku, teže je, dodaje Mihalj, prinosi budu manji, a proizvodnja se ne može zamisliti bez navodnjavanja. Konkretno na ovoj površini krompir sade već petu godinu zaredom, međutim, nemaju problema sa žičarima, niti sa nekim drugim štetočinama.
Našeg domaćina smo obišli na samom kraju sezone vađenja mladog krompira kojeg je ove godne imao na 1,5 hektaru. Sav prinos je ove godine otišao za izvoz, a da je bilo drugačije, ne bi valjalo, ističe naš domaćin.
“Prošlu godinu ne bih ni da komentarišem, strašno je bilo. Ljudi su bacali krompir, pa i ja, a 20 tona sam dao za stočnu hranu. Nakon tako užasne godine, ova je bolja, nije sjajna priča, ali plasirali smo mladi krompir, tačnije izvezli za Rusiju.” – ističe Mihalj.
Već za nekoliko dana nakon vađenja ovog mladog krompira, Mihalj će na istim površinama posaditi novi kako bi imao krompira i u okotobru.
Dakle, kao što smo na početku priče rekli, Mihalj je pre svega voćar, a krompir sadi samo na površinama sa kojih je izvadio voćnjak, te obim proizvodnje krompira zavisi upravo od toga. Gorak ukus je ostao nakon prošle godine i nemogućnosti plasmana, ali srećom ove godine mu je omogućen izvoz što je poporavilo kompletan utisak sadnje krompira na severu Bačke.