SPASITE RUŽE od LISNIH VAŠI za NULA dinara

0
18255
lisne vasi ruze
Foto: Pixabay

Baš u period kada čekate da uživate u prelepim cvetovima ruža desi se invazija lisnih vaši. Nemojte da očajavate, možete lako da ih se rešite na prirodan način, a da vas ništa ne košta.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Lisne vaši su jedne od najčešćih štetočina u baštama. Napadaju i povrće i cveće i začinsko bilje. Zapravo, privlače ih bukvalno sve vrste biljaka i cveća, jer vole da jedu sok koje biljke izlučuju.

Lisne vaši mogu biti zelene, smeđe, bele, ružičaste. Vrlo su male, neke vrste čak imaju i krila, iako ne mogu da lete.

Adama Sultan 1120x180

Koji broj lisnih vaši je razlog za zabrinutost?

Par lisnih vaši na ružama nije alarm. Ako su ruže napolju, to je u stvari korisno, jer lisne vaši imaju prirodne neprijatelje, nama korisne insekte, koji se sa njima hrane. Ako njih nema, korisni insekti će da pronađu izvor hrane negde drugde i nećemo imati prirodnu odbranu koja će odvratiti lisne vaši od jačeg napada.

Dakle, ako na svojim ružama vidite nekoliko lisnih vaši, ne morate da brinete, ali obratite pažnju. Ako se desi da vidite grozdove lisnih vaši, treba preduzeti mere zaštite.

pylon galenika jan 023

Da li prskanje ruža sa hemijskim preparatima deluje?

Insekticidi deluju, ali njihovo korišćenje zapravo šteti vašoj bašti ili dvorištu. Oni remete prirodnu ravnotežu insekata u bašti, jer osim lisnih vaši pobiće i korisne insekte.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita SPANAĆA

Ako se pobrinete da vaša bašta ili dvorište budu bogat i prijatan ambijent za različite vrste insekata, napravićete, zapravo, stanište koje samo vrši kontrolu. Bubamare se, na primer, hrane lisnim vašima i odličan su prirodni terminator ovih štetočina.

KWS banner 728x90

Na ružama je puno lisnih vaši

Postavlja se pitanje, kako suzbiti LISNE VAŠI bez upotrebe hemije. Lisne vaši možete da pobedite veoma jednostavno. Prvo, možete da protresete ruže. Lisne vaši imaju jako slabe noge i brzo spadaju sa biljke. Jednom, kada se nađu na zemlji teško da će se vratiti na biljku, jer mnoge vrste ne mogu da lete. Zatim, upotrebite vodu. Poprskajte ruže vodom iz jače pumpice i većina lisnih vaši će da otpadne. Ako to ne uspe, možete koristit jači mlaz iz creva.

Treća opcija je da se napravi smeša od 1 litra vode i 1 kašičice tečnog prirodnog sapuna ili komadić u čvrstom stanju (bez aditiva i parfema) i samo pustite da se otopi. Isprskaju se mesta gde su lisne vaši (po lisnim vašima) i nakon pola sata se ispere vodom. Ovo će da ukloni lisne vaši, a pomoći će da se očiste ostati nečistoća i prašina sa ruža.

PROČITAJTE I...  Kopriva – Efikasna zaštita povrća od LISNIH VAŠI i drugih štetnih insekata

Svakako, prevencija je najbolji pristup da nema lisne vaši u budućnosti. Neki od najdelotvornijih načina je sadnja ruža zajedno sa drugim biljaka koje će odbiti lisne vaši, kao što su neven, komorač i kopar. Uz njih će ruže biti sigurne i bez ovih štetočina.

Izvor: Organiclesson

Prethodni tekstGde su Bašak traktori? Plaćeni, ali ih nema
Sledeći tekstUzgoj krava na pašnjacima i prevara mlekare

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime