Proizvodnja i otkup kornišona u selu Podunavci

0
1884
Agrosaveti - Proizvodnja kornišona za nemačkog kupca 01

U selu Podunavci kod Vrnjačke Banje upoznali smo Draganu Popović, mladu ženu koja se ozbiljno posvetila proizvodnji kornišona, a od ove godine radi i otkup.

Spyrale Adama 1120x1080

“Priča sa kornišonima je kod mene počela pre tri godine, zapravo ovo je četvrta sezona, tako da smo sada već ušli u štos. Tri godine sam kornišone vozila u Milutovac kod Trstenika, nije mi to bilo lako, tako da od ove godine za tu firmu vršim otkup ovde kod mene u selu. Mašine su stigle, sve je spremno za ovu sezonu.” – kaže Dragana.

Dragana je pionir u svom kraju što se tiče proizvodnje kornišona, međutim više nije usamljena u toj priči. Naime, trenutno na teritoriji opštine Vrnjačka Banja ima 57 gazdinstava koja ove godine proizvode krastavčiće. Nije to jednostavan zadatak, dodaje Dragana, jer u proizvodnji kornišona postoji niz zahteva koji se moraju ispuniti.

LIBRETO 1120x180

“Kod kornišona nema ono kao može sutra, nema toga. Mora odmah. Berba jeste naporna. Bere se svaki drugi dan. Znači kornišon koji se predaje mora biti svež, ne može da se obere pa da stoji, već se istog dana dovozi na otkup. Što se proizvodnje tiče, njemu je neophodna voda, sunce i đubrivo. Plemenjača mu je najveći neprijatelj, prate se vremenske prilike i kada za to ima potrebe tretira se protiv plemenjače.” – ističe naša sagovornica.

PROČITAJTE I...  Isplativa proizvodnja kornišona za poznatog kupca

Agrosaveti - Uzgoj kornisona za izvoz 06

CENA PRVE KLASE 90 DINARA

Sam start sezone je bio veoma težak, dodaje naša sagovornica, ali su uz puno truda uspeli stići do berbe, pa se nadaju da će dalje vremenske prilike ići na ruku ovoj proizvodnji. Ali da se vratimo na sam otkup. Kornišoni se klasiraju u tri klase, od kojih naravno zavisi i sama cena.

“Prva klasa je od 3-6 centimetara, druga od 6-9, a treća 9-12 centimetara. Prva klasa je 90 dinara, druga 60, a treća 16 dinara.” – ističe Dragana.

Rekli smo već da 57 gazdinstava u opštini Vrnjačka Banja ove godine radi korinišone, a reč je sve ukupno oko 31 kilometar, jer se proizvodnja kornišona meri po dužini mreža. Što se tiče prinosa, rano je o tome govoriti, jer su prvi plodovi tek stigli, kaže naša sagovornica.

“Po nekom proračunu, odokativno, svaki dužni metar treba da donese 10 kilograma u toku sezone. Važno je redovno brati, jer ako preskočiš neki, pa on preraste, taj ne ide ni u treću klasu, već ga možete samo baciti. Dakle, svakog drugog dana berete.” – ističe naša sagovornica.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja kornišona za izvoz – udruženje Banatska lenija

Agrosaveti - Uzgoj kornisona za izvoz 02

PUNO POSLA, ALI IMA MATEMATIKE

Zvuči kao puno posla, ali sa cenama koje su ugovorom zagarantovane, priča itekako ima perspektivu, dodaje Dragana.

“Ima matematike, zarada je lepa, ako se uradi sve ono što je neophodno. Četvoročlana porodica može da odradi 1000 metara, pričam iz ličnog iskustva.” – kaže Dragana.

Sistem firme za koju se rade kornišoni je takav da kod njih možete da uzmete sve od opreme što vam je neophodno, kao i rasad i hemiju, pa da vam to odbijaju u ratama tokom otkupa, što je pozitivno, jer je svaki start veoma težak i iziskuje puno novca, dodaje Dragana.

Prethodni tekstKopriva – Efikasna zaštita povrća od LISNIH VAŠI i drugih štetnih insekata
Sledeći tekstZaštita kruške u narednom periodu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime