VUČIKA: Cvet koji BESPLATNO povećava plodnost zemlje u bašti

0
953
vucika cvet
Foto: Pixabay

Vučika je otporna trajnica impresivnih cvetova koja ima vrlo korisnu ulogu u bašti – besplatno đubri zemlju azotom. Na vama je samo da je posadite u baštu prateći uputstvo koje smo za vas pripremili.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Vučika cveta celo leto, ako joj se podrezuju cvetovi. Jako brzo raste i može da poraste u prilično veliki grm.

Reč je o veoma otpornoj i nezahtevnoj višegodišnjoj biljci, koja nije samo lepa, već donosi korist bašti. Naime, ona svojim dubokim korenom vezuje azot u zemlji i na taj način đubri okolnu zemlju, te je zbog toga u svojim baštama sade mnogi organski povrtari.

Adama Sultan 1120x180

Vučika može da naraste do 150 cm i vrlo je dekorativna u doba cvetanja. Cvetovi su krupni, složeni u grozdaste klasove. Najčešće su bele, žute, ružičaste i ljubičaste boje, a postoje i dvobojni varijeteti.

Seje se u proleće ili kasnu jesen direktno u zemlju. Pre setve seme je potrebno natopiti u mlakoj vodi i ostaviti 6-8 sati. Odgovara joj sunčano mesto, a može da uspeva i na siromašnom zemljištu. Kada se seje treba ostaviti dovoljno mesta (oko 50 cm), jer u drugoj godini može da bude prilično širok grm.

pylon galenika jan 023

Kako je reč o dosta visokoj biljci, odlično izgleda u pozadini bašte ili dvorišta, a možete da je posadite kao središnju biljku. Da bi se produžilo cvetanje neophodno je njihovo orezivanje. Nakon 4 godine biljke mogu da se zamene, jer im se tada cvetanje značajno smanjuje.

PROČITAJTE I...  Prolećna sadnja RUŽA počinje već u martu
Prethodni tekstUspešna zaštita jabuke od JABUKINOG SMOTAVCA
Sledeći tekstProblemi u povrtarstvu: Nelojalna konkurencija „rak rana“ povrtarima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime