Lepi čovek – cveće za atraktivnu baštu bez velikog napora

0
2147
cinija lepi covek cvece
Foto: WIkipedia.org / Autor Reinhold Möller, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83296074

Lepi čovek ili cinija je jedan od najšarenijih i najatrakivnijih baštenskih cvetova. Dolazi u širokom spektru boja i sorti i lako se gaji. Uz to, ako su temperature odgovarajuće cinija će da održava svoje cvasti oko 60 dana.

Spyrale Adama 1120x1080

Sadnja lepog čoveka je pravi izbor ako želite da dodate boje u svoje dvorište, a da ne ulažete previše napora. Takođe, cveće lepo izgleda u vazama i cvetnim aranžmanima. U nastavku su neka od najčešćih pitanja koja se odnose na gajenje i negu cinija.

Lepi čovek je američko autohtono cveće. Većina sorti potiče iz travnatih područja Severne Amerike, a postoji i nekoliko vrsta koje vode poreklo iz regija Južne Amerike. Rod uključuje više vrsta, ali jedna od najupečatljivijih je „zinnia elegans“. Ova vrsta daje velike cvetova, s više redova latica i raspon boja od bele do narandžaste, crvene, ružičaste, žute i ljubičaste.

LIBRETO 1120x180

Da li je lepi čovek jednogodišnje ili višegodišnje cveće?

U pitanju je jednogodišnja biljka. Njen život se završava nakon svake sezone i neće se vratiti sledeće godine. Međutim, ako dopustite da seme padne sa suvih cvetnih glava u jesen, ono koje se zakopa u zemlju i preživi zimu, proklijaće i dobićete nove cvetove na proleće, nakon što se zemlja ugreje.

PROČITAJTE I...  Preporuka struke za đubrenje CVEĆA

Kada se sadi cinija?

Seje se u kasno proleće, nakon što prođe opasnost od kasnog mraza. Seme počinje da klija otprilike za 3 do 5 dana, ako se temperatura održi na 27-29 stepeni Celzijusovih danju, odnosno 16-18 stepeni noću.

Iako vrlo dobro uspeva iz semena posejanog direktno u zemlju, ako želite da cveće ranije procveta, bolje je da se uzgaja kao sadnice, a zatim da se presade u baštu kada se zemlja ugreje. Stoga, da biste ograničili stres biljaka, preporučuje se da se presađivanje uradi po oblačnom vremenu, kada sunce nije jako.

cinija lepi covek cvece 1
Foto: Wikipedia.org / Autor: Jebulon – Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36690849

Da li se lepi čovek lako gaji?

Da, većina ljudi se slaže da su cinije veoma lake za uzgoj. To su biljke koje traže minimalno održavanje. Ne zahtevaju previše prihrane i mogu da rastu i na siromašnoj zemlji, gde druge biljke ne mogu da rastu. Takođe, lepi čovek je vrlo otporna biljka.

Osim njihove lepote, minimalna nega je jedan od razloga što ih mnogi biraju. Ukoliko rastu u kvalitetnoj zemlji prihrana nije potrebna. Ako tlo nije najboljeg kvaliteta, ne bi bilo loše prihraniti biljke s vremena na vreme sa NPK 10-10-10.

PROČITAJTE I...  Lekovito cveće: Trandafil

Da li lepi čovek može da raste u saksiji?

Mogu odlično da rastu u saksijama, ali pazite da saksije imaju drenažne rupe, kako bi se omogućilo isticanje viška vode. Takođe, morate da budete sigurni da se odabrali zemlju koja ne zadržava previše vode, jer u suprotnom koren može da istrune.

Da li lepi čovek može da raste na osunčano mestu?

Da, i to se preporučuje. Ne samo da izdržava direktno sunce, već ako se ove biljke gaje u polusenci postoji veća opasnost od razvoja gljivičnih oboljenja i obično manje cvetaju.

Koliko se često zalivaju cinije?

Iako ove biljke imaju relativno plitko korenje, prilično su otporne na sušu. Budući da mogu da podnesu suva tla bolje od vlažnih, ne treba ih svakodnevno zalivati. Generalno, trebalo bi da se zalivaju jedno u dva – tri dana, ali se ovaj raspored može razlikovati u zavisnosti u kojoj regiji živite i zavisno od godišnjeg doba i vremenskih uslova.

Za kraj, potrebno je skidati uvele cvetne glave, kako bi biljka nastavila da proizvodi cvetove.

Prethodni tekstPromet roba na produktnoj berzi
Sledeći tekstProdužen rok za prijave za Meru 1 IPARD III poziva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime