Kako funkcioniše ZZ Zadrugar Bač

0
2507
Agrosaveti---ZZ-Zadrugar-Bac---03

ZZ ZADRUGAR BAČ – PRIJATELJ POLJOPRIVREDNIKA

Tokom poslednjih nekoliko godina sve češće se govori o značaju poljoprivrednih zadruga i neophodnosti njihovog osnivanja. Zadrugarstvo kao vid udruživanja može da obezbedi brojne benefite poljoprivrednom proizvođaču. Kako pojedincu tako i čitavoj zajednici u kojoj takva zadruga deluje. Da li je zaista tako i kakva su iskustva i obaveze jedne zadruge, proverili smo u Baču u ZZ Zadrugar.

Spyrale Adama 1120x1080

Naime, ova zadruga postoji još od 1946. godine, doduše u drugačijem obliku, ali sa istim ciljem. Okupiti poljoprivrednike i obezbediti im najbolje uslove, kaže njen direktor Miloš Vuković. Za razliku od brojnih propalih zadruga širom Srbije, ZZ Zadrugar iz Bača nije bila u nerešivim problemima. Nije bila u blokadi, baš naprotiv širila se i okupljala poljoprivrednike iz čitave opštine Bač.

“Od 90-tih godina ja sam treći direktor, zadruga nikada nije bila u blokadi, i sve obaveze izmirujemo na vreme. Imamo oko 70 zadrugara i preko 300 kooperanata. Imamo svoje zemlje 386 hektara, radimo i u zakupu oko 180 hektara, a sa kooperantima ugovaramo oko 2000 hektara,” – kaže direktor Vuković.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Žabalj

Agrosaveti---ZZ-Zadrugar-Bac---02

VLASNIČKA STRUKTURA SE MORA ZNATI

Kako kaže direktor Vuković, cilj je napraviti pravu zadrugu sa poznatom i jasnom vlasničkom strukturom, što je trenutno i prioritet. Jer je veliki problem kada je nešto “ničije i svačije”, ističe naš sagovornik. Zadružna zemlja je upisana kao zadružna, rešavaju se i objekti, a sve to je veoma važno za budućnost svake zadruge.

“Vlasništvo se mora znati, bilo da je državno ili privatno. Nama je cilj da zadrugari budu vlasnici, jer se vlasnik drugačije odnosi prema onome što je njegovo,” – ističe direktor Vuković.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Jaroslav Jurišić iz Bača je dugogodišnji zadrugar. Kako kaže samo je nastavio onako kako je radio i njegov otac kada je zadruga u pitanju.

“Ja nikada ni nisam radio bez zadruge, tako da ne znam kako je to. Nama zadruga puno znači kada nabaljmo repro materijal, za veštak, za semena,” – kaže Jaroslav.

“Mi se uvek trudimo poljoprivrednicima obezbediti najbolje uslove. Uvek najbolje plaćamo, evo npr. soju smo plaćali 37,5 dinara u sezoni otkupa, to je bila najbolja cena u Vojvodini,” – ističe direktor ZZ Zadrugar, Miloš Vuković.

PROČITAJTE I...  Najlepša je moja njiva - Ratarstvo

Agrosaveti---ZZ-Zadrugar-Bac---01

ELEKTRIFIKACIJA ATARA NEOPHODNA ZA BOLJE REZULTATE

Zadrugar iz Bača bavi se ratarskom proizvodnjom u čijoj setvenoj strukturi dominira soja. Postižu veoma dobre rezultate koji bi bili mnogo bolji, čak za 30-40% bolji, kada bi svoje useve i navodnjavali. Iz tog razloga direktor Vuković kaže da se zalaže za elektrifikaciju atara, jer je struja 10 puta jeftinija od dizela. Smatra da uslovi i novac za takve radove postoje, potrebno je samo malo više organizacije i dobre volje od strane nadležnih institucija.

“Zamislite da smo imali onu još jednu kišu u avgustu, ili da smo mogli navodnjavati naše useve. Garantujem da bismo imali 30-40% bolje rezultate. Jedan trafo bi mogao od 300 do 500 hektara da opsluži. Evo mi imamo jednu parcelu od 250 hektara, znate li šta bi taj trafo značio za nas? Mi sami to ne možemo isfinansirati, ne trafo, već dovlačenje kablova do trafoa,” – kaže direktor Vuković.

Većinu prinosa soje su lagerovali i sada čekaju prolećno pomeranje cene, te će tek tada krenuti sa prodajom. Trenutna cena soje na berzi je 37,20 dinara, ali se nadaju da će od marta ta cena biti nešto veća. Osim toga, ZZ Zadrugar iz Bača od proleća kreće i nove aktivnosti, tačnije odlučili su da se oprobaju i u voćarstvu. Naime, sve je spremno za podizanje 3 hektara trešnje, zahvaljujući bespovratnim sredstvima koja su dobili na konkursu ministarstva bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća.

PROČITAJTE I...  Ratarstvo uz podsticaje iz dve države

Prethodni tekstTov junadi kao razvojna šansa
Sledeći tekstTov junadi u selu Donji Dobrić

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime